A-
A+

Sri Lankas president kunde inte lämna landet

Polisen använde vattenkanoner och tårgas för att skingra protesterna i Sri Lankas huvudstad Colombo i lördags.
Polisen använde vattenkanoner och tårgas för att skingra protesterna i Sri Lankas huvudstad Colombo i lördags.
Sri LankaTT-AFP

Sri Lankas omstridde president Gotabaya Rajapaksa har försökt att lämna landet och ta sig till Dubai. Men personal på flygplatsen vägrade hjälpa presidenten och stoppade hans resa, uppger källor med insyn på tisdagen.

Annons

Annons

Personal på den internationella flygplatsen i Sri Lankas huvudstad Colombo vägrade att gå till VIP-området för att stämpla presidentens pass, uppger officiella källor. Presidenten själv ska ha vägrat att gå genom de allmänna utrymmena av rädsla för andra resenärer.

Den 73-årige Gotabaya Rajapaksa flydde sitt officiella residens i Colombo i lördags, strax innan tusentals människor som kräver hans avgång stormade byggnaden.

Presidenten överväger nu i stället att lämna landet med en patrullbåt från flottan, enligt uppgifter från källor.

Löfte om avgång

Presidenten har lovat att avgå under onsdagen för att möjliggöra en "fredlig maktöverlämning" efter de omfattande protesterna mot honom som kommit som en följd av den ekonomiska krisen i landet. Så länge han är president åtnjuter Rajapaksa immunitet och kan inte gripas. Därför tros han vilja lämna landet innan han avgår.

Presidenten och hans hustru uppges ha tillbringat natten på en militärbas i närheten av den internationella flygplatsen. Det finns inga officiella uppgifter från presidentens kansli om var han befinner sig.

Annons

Annons

Passagerare protesterade

Även presidentens yngre bror Basil Rajapaksa, som avgick från finansministerposten i april, missade sitt flyg till Dubai under tisdagen efter en liknande situation. Han försökte använda en tjänst för affärsresenärer, men personal på flygplatsen drog då tillbaka tjänsten med omedelbar verkan.

Det fanns några andra passagerare som protesterade mot att Basil gick ombord på deras flyg, säger en representant för flygplatsen.
Det var en spänd situation så han lämnade snabbt flygplatsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.