-
+

Ssewankambo konfronterade publik: Någon gjorde apljud

Östersunds Isak Ssewankambo. Arkivbild.
Östersunds Isak Ssewankambo. Arkivbild.
FotbollTT

Isak Ssewankambo lämnade planen och konfronterade publiken.

Orsaken: Rasism.

Det är någon av dem som gjorde ett apljud och jag uppskattade inte det, säger Östersundsspelaren efter 3–0-segern i svenska cupmötet med Landskrona Bois.

Annons

Annons

I 37:e minuten lade Isak Ssewankambo ner bollen för att slå in Östersunds hörna. Men bollen blev liggande. I stället tog 24-åringen sikte på publiken som hade samlats utanför stängslet runt Landskrona IP.

I intervjun i C More förklarade han sitt agerande och varför han valde att konfrontera åskådarna.

Jag går ut för att ta hörnan och det är någon av dem som gjorde ett apljud och jag uppskattade inte det, så jag sade det till dem, säger han till C More.
Jag sade till dem att det inte var okej, sedan vet jag inte exakt vilka ord jag använde, säger han.

"Kände stödet"

Efter kortare diskussion med spelare och kollegor valde domaren Kaspar Sjöberg att stoppa spelet. Efter ett kortare avbrott återupptogs spelet.

Jag kände stödet från domarteamet, lagkamraterna och motståndarna. Det är ingen som tycker det är okej. Det hör inte hemma på en fotbollsplan, säger Ssewankambo.

Östersund vann med 3–0 efter två mål av Blair Turgott och ett straffmål av Eirik Haugan.

Senare under kvällen publicerade Östersund ett uttalande på deras webbplats och skriver "att de står för en fotboll utan rasism".

"Vi i ÖFK tänker aldrig acceptera att någon i samband med våra matcher beter sig på detta sätt. Vi kommer fortsätta att verka för att ingen ska bli behandlad på detta sätt igen", säger vd Michael Schahine i uttalandet.

Annons

Annons

Bussen attackerades

Landskronas klubbchef Michel Ekberg:

"Vi kommer arbeta väldigt hårt den närmaste tiden för att ta reda på exakt vad som hänt, och utifrån det agera. Lyckas vi identifiera personer kopplade till denna händelse kommer vi göra allt vi kan för att dessa ej är en del av svensk fotboll framåt", säger han i uttalande på klubbens webbplats.

Efter matchen attackerades Östersunds spelarbuss och enligt klubben webbplats var det "ett föremål som kastades mot bussen".

"Samtliga i spelare, ledare och övrig personal som befann sig i bussen är välbehållna. Händelsen är polisanmäld och polisen eskorterade all personal till spelarhotellet", skriver klubben.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss