Ståhl om rekord: Går inte beställa som pizza

Daniel Ståhl hoppas kasta långt på Stockholms stadion på söndagen.
Daniel Ståhl hoppas kasta långt på Stockholms stadion på söndagen.
FriidrottTT

Diskusvärldsmästaren Daniel Ståhl känner att han har världsrekordlängder i sig, men vet inte när de kommer.

Det går inte att förbeställa, som pizza, att det ska bli 74 meter. Det kommer när det kommer, säger han.

Annons

Annons

Trots coronapandemin har Daniel Ståhl tävlat flitigt i sommar. Diamond League-galan i Stockholm blir hans 14:e tävling och den femte på 13 dagar.

Man får passa på att tävla så mycket man kan, säger han.

I början av tävlingssäsongen var det högt som lågt – han blandade 70-meterskast med 65-meterskast. Förklaringen som sades då var att Ståhl var starkare än någonsin och just därför inte fick tekniken att stämma. Nu funkar tekniken och han har, förutom den senaste tävlingen i Ungern, kastat sju tävlingar i följd över 68 meter. Som bäst har det blivit 71,37.

Hans svenska rekord från i fjol är på 71,86, 2,22 meter från Jürgen Schults 34 år gamla världsrekord.

Så Ståhl har en bit kvar, även om man räknar hans längsta ogiltiga kast – 72,95 på Bauhausgalan i Stockholm i fjol. Han säger att de riktigt långa kasten kommer när de kommer. Hur det känns när det blir långt, vet han i alla fall:

Man känner i armen och handen och fingrarna ett enormt tryck. Det känns som att man har två ton i armen när man har ett bra tryck.

I Bauhausgalan på Stockholms stadion blir det tävling utan publik, något som Ståhl vant sig vid nu.

Det är klart att man vill ha det extra stödet från publiken, men jag fokuserar bara på mig själv, tänker inte på publiken utan kör bara.

Bland söndagens konkurrenter finns bland andra den förre världsmästaren från Litauen, Andrius Gudzius och tjecken Kristjan Ceh som båda kastat över 68 meter i år. Ståhl är hittills obesegrad i år.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons