A-
A+

Ståhls tränare slutar: "Nya roliga utmaningar"

Vésteinn Hafsteinsson, till höger, har varit Daniel Ståhls tränare de senaste åren. Nu lägger islänningen tränarkarriären på hyllan. Arkvibild.
Vésteinn Hafsteinsson, till höger, har varit Daniel Ståhls tränare de senaste åren. Nu lägger islänningen tränarkarriären på hyllan. Arkvibild.
FriidrottTT

Diskusstjärnan Daniel Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson tackar för sig.

62-åringen avslutar tränarkarriären och flyttar hem till Island.

"Vésteinn har gjort oss till färdigutbildade elitsoldater", säger Ståhl.

Annons

Annons

Efter 25 år som framgångsrik kasttränare lägger Vésteinn Hafsteinsson av. Den 62-årige islänningen, som varit tränaren bakom de senaste årens svenska framgångar i diskus- och kulringen, lämnar Sverige och flyttar hem.

"Det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv och prioritera mig själv och familjen. Jag har nya roliga utmaningar som väntar", säger Hafsteinsson i ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

20 mästerskapsmedaljer

Hans meriterade adepter är flera. Daniel Ståhl och esten Gerd Kanter har båda tagit såväl OS- som VM-guld i diskus under Hafsteinssons ledning. Höjdpunkten enligt Hafsteinsson själv var när Ståhl tog guld och Simon Pettersson silver på OS i Tokyo för två år sedan.

Fanny Roos, en annan som tränats av Hafsteinsson, blev historisk när hon som första kvinna tog medalj i kula på inomhus-EM i Torun, Polen, 2021. Och danske kulstötaren Joachim B Olsen tog OS-silver 2004.

"Det har varit en fantastisk men tuff resa. Jag har jobbat med 56 idrottare från tio länder som tillsammans har vunnit 20 mästerskapsmedaljer under dessa år och är tacksam för alla samarbetspartners som har gjort detta möjligt", säger Vésteinn Hafsteinsson.

Annons

Annons

"Väldigt tråkigt"

Ståhl, Pettersson och Roos fick beskedet förra veckan.

"Det är såklart väldigt tråkigt att Vésteinn lämnar, tanken var att vi skulle satsa tillsammans mot OS i Paris. Men samtidigt är det ändå rätt naturligt; han har jobbat med mig i tolv år och nu har han bestämt sig för att flytta hem till Island och börja på ny kula. När han först berättade det blev jag nästan mållös, men ju mer han pratade om det, desto mer solklart kändes det. Det är jättekul för Vésteinn", säger Ståhl i ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet.

"Nu när det har sjunkit in känns det mer spännande och roligt. Vésteinn har gjort oss till färdigutbildade elitsoldater. Jag vet exakt hur jag ska kasta, vad jag behöver utveckla och vad jag behöver träna."

Hafsteinsson lämnar också sitt jobb på Sveriges olympiska kommitté, där han fungerat som mentor åt andra tränare. Framöver kommer han att arbeta för Islands idrotts- och olympiaförbund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.