A-
A+

Staketet runt Kapitolium tas bort

En man tar bort taggtråd från staketet runt Kapitolium. Nu rivs hela staketet.
En man tar bort taggtråd från staketet runt Kapitolium. Nu rivs hela staketet.
USATT-Reuters

Arbetet för att ta bort de sista bitarna staket runt Kapitolium i Washington DC är i gång. Projektet inleds nästan på dagen sex månader efter stormningen av byggnaden.

Annons

Annons

Det 2,4 meter höga staketet, som ett tag omringade flera kvarter mitt i huvudstaden, väntas ta tre dagar att montera ner.

Om hotbilden mot USA:s kongressbyggnad skulle öka igen går det enligt William Walker, generalmajor vid nationalgardet, snabbt att bygga upp staketet på nytt.

Ledamöterna i kongressen är djupt splittrade i frågan om ökat skydd av Kapitolium, vilket bland annat lett till att Kapitoliumpolisen inte har fått ersättning för den övertid de tvingades arbeta under och efter stormningen i januari.

I maj godkände representanthuset 1,9 miljarder dollar för att öka säkerheten – ett beslut som drivs av Demokraterna men saknar stöd hos Republikanerna och som ännu inte har klubbats igenom av senaten. Polisen uppger att de riskerar att inte kunna betala ut löner från augusti om de inte får mer resurser.

Omkring 20 000 medlemmar av nationalgardet kallades in att bevaka Kapitolium efter stormningen den 6 januari. De sista av dem lämnade platsen i maj.

Fler än 535 personer har åtalats för brott i samband med stormningen. Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!