A-
A+

"Stäng av dem så är man ju världsmästare"

Norrmännen står i vägen för William Poromaa, till vänster, under skid-VM i Planica.
Norrmännen står i vägen för William Poromaa, till vänster, under skid-VM i Planica.
SkidorPlanica, TT:s utsände

I ett parallellt universum hade William Poromaa varit kung på skid-VM.

I en värld där Norge inte finns.

Stäng av dem som ryssarna så är man ju världsmästare, säger den 22-årige svensken efter ännu en missad pallplats.

Annons

Annons

En femteplats på skiathlon följdes upp av samma placering på 15 kilometer fristil. William Poromaa är fortfarande ung men ber inte om ursäkt för sig i Planica.

Några medaljer har det ändå inte blivit så här långt.

Norrmännen delar inte med sig.

Hade krävt bragd

Man måste vara ödmjuk, de åker för fort där framme just nu. Det är bara att fortsätta gå för det. Men om jag ska slå dem i dag, då är det fan Bragdguldet på det. Jag kan inte göra så mycket, tyvärr, säger Poromaa.

Han var till slut drygt 24 sekunder bakom Hans Christer Holund på bronsplats. Norrmännen tog även hand om guldet (Simen Hegstad Krüger), silvret (Harald Østberg Amundsen) och fjärdeplatsen (Johannes Høsflot Klæbo).

Till skillnad från på skiathlonen, där samtliga fyra norrmän var före Poromaa, lyckades svensken i alla fall slå en den här gången; Sjur Røthe var inte bättre än – sexa.

Det är bara att lyfta på hatten, medger William Poromaa.

Det är inspirerande. Man vet ju hur fort de åker och så är man där och slåss mot dem. Det är kul. Även om jag får stryk så vet jag att den dagen jag slår dem så går det fan fort där ute.

TT: Du är ju bäst här på VM. Förutom norrmännen.

Haha, ja. Stäng av dem som ryssarna så är man ju världsmästare. Men det är så det här. De är här nu och de åker fort. Men det är klart att tanken finns där, man är bäst förutom de, säger Poromaa.

Annons

Annons

Två chanser kvar

Den talangfulle svensken har en tävlingsskalle som heter duga och han är sällan nöjd när han inte vinner eller tar en pallplats. Efter femteplatsen på 15 kilometer är det dock lite andra tongångar.

Den här dagen gav han sitt allt, det räckte bara inte.

Det var ett jävligt tuff lopp. Det var verkligen ”all out” i dag. Det är klart att det är besvikelse också, även om det är ett lopp som är väldigt bra. Jag är på den högsta nivån jag kan vara i dag, och jag går verkligen för det.

Han känner att han närmar sig sin första VM-medalj för varje lopp. Två chanser återstår i Planica: stafetten på fredag och den avslutande femmilen på söndag.

Vi går för det i stafetten, vi har chans på medalj. Det är bara att fortsätta kämpa. Och femmilen är en väldigt bra chans.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.