A-
A+

Stark om Solheim-oron: "Vågar inte lita på det"

Maja Stark under fjolårets British Open. Arkivbild.
Maja Stark under fjolårets British Open. Arkivbild.
GolfTT

Med sju månader till Solheim Cup har Maja Stark minst en fot i Europas lag.

Eller?

När man hör (kaptenen) Suzann Pettersen snacka så känns det som att hon tycker att det är klart, men jag vågar inte lita på det, säger 23-åringen.

Annons

Annons

Maja Stark har fått en pangstart på golfåret, först med en andraplats i LPGA-tourens Tournament of Champions och sedan seger i Europatourtävlingen i Marocko häromveckan.

Stjärnskottet från Abbekås ligger etta på Europas Solheim Cup-rankning, och för en utomstående känns det mer eller mindre givet att Stark på ett eller annat sätt tar en plats i Europalaget och får göra debut på spanska Finca Cortesín i september.

Själv är hon inte riktigt lika övertygad.

När vi var och spelade Finca i slutet av november så sade Suzann och vicekaptenen Caroline Martens att "på det här hotellet kommer vi bo i september". Och jag kände bara att "så kan ni inte säga, det är inte säkert att vi blir en del av laget", säger Stark med ett skratt.

"Det största"

Att Maja Stark kanske verkar lite nojig kan bero på att Solheim Cup är en nästan livslång dröm.

Det har varit det enda målet som jag har haft sedan jag var yngre. Jag tycker ju om lagsporter och tänker att Solheim är det största som vi har i lagsammanhang inom golfen.

Spel i Solheim Cup är också en av tre hörnstenar i Starks målbild inför säsongen, som den här veckan drar i gång på allvar i och med LPGA-tourtävlingen i Thailand. Övriga mål är dels att nå topp 20 på världsrankningen (hon är 32:a nu), dels det något kaxigare målet att vinna en major.

Det är ju alltid bra att sikta högt så länge det är realistiskt. Och jag tycker att det är realistiskt, om jag bara gör det jag ska, säger hon.

Det har gått snabbt för Maja Stark. Hon och landslagskompisen Linn Grant blev båda proffs 2021 och den skånska duon har sedan dess radat upp framgångar.

Annons

Annons

Sex segrar

Stark har vunnit sex gånger på Europatouren och säkrade spel på den betydligt vassare LPGA-touren i augusti, när hon vann tourernas samarrangerade tävling på Nordirland.

Det är också på LPGA-touren som fokus ligger framöver.

Det är där de största tävlingarna finns, med mest rankningspoäng. Det ser ut som jag kommer skaffa en bas i Florida under sommaren så det blir inte jättemycket fram och tillbaka efter det, det ska bli rätt skönt, säger Stark.

Planen är att hon ska dela boende i Orlando med två anställda på LPGA-touren, ett upplägg som passar den sociala svenskan.

Jag vill ju inte bo helt själv. När jag tänker tillbaka på när jag har haft det som roligast så är det på college, när jag hängde med mina kompisar hela dagarna och kvällarna. Allt som kanske är lite jobbigt blir mindre jobbigt då.

Bra självförtroende

Och Starks självförtroende är bra. Förändringarna inför säsongen, med en utökad dos putträning och en något mindre offensiv spelstrategi, har hittills fallit väl ut. Hon vet att hon kan vinna igen, även om startfältet är på en helt annan nivå den här veckan i Thailand än i Marocko.

Det är ju såklart svårare att vinna på LPGA. Men jag tror att när man väl ser folk spela och liksom fattar att de inte är övermänskliga, då är det lättare att tänka att jag är minst lika bra som den här personen. De är ju också bara människor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.