A-
A+

Staten får hemligt vapen mot spelbolag

Spelinspektionen ska få genomföra köp under dold identitet för att få fram kontouppgifter. Arkivbild.
Spelinspektionen ska få genomföra köp under dold identitet för att få fram kontouppgifter. Arkivbild.
PolitikTT

Spelinspektionen får ett utökat hemligt verktyg för att komma åt olicensierade nätkasinon och bettingbolag.

Annons

Riksdagen beslutade på torsdagen att myndigheten ska få genomföra köp under dold identitet för att komma åt nätspelbolag som utan tillstånd tillhandahåller spel till svenskar.

Åtgärden kallas "testköp", och det är meningen att anställda på Spelinspektionen ska få genomföra sådana för att få fram nödvändig information för att komma åt olicensierade spelaktörer.

Det kan vara för att lättare koppla ett visst bolag till en specifik kontoöverföring, betaltjänst eller kortbetalning – för att i förlängningen kunna blockera betalningar.

I dag har inte Spelinspektionen den möjligheten eftersom tillsyn i Sverige i regel ska vara öppen. Företagen ska dock i efterhand få veta om "testköpet".

Storbolaget Betsson vände sig emot åtgärden och hävdade i sitt remissvar till regeringen att en dold tillsyn skulle undergräva förtroendet för myndigheten. Många andra spelbolag som Svenska Spel, Comeon och Paf var dock positiva till förslaget.

Riksdagen har också beslutat om ändringar i spellagen för att motverka så kallad matchfixning. Det handlar bland annat om att idrottsförbund ska få behandla personuppgifter för att rapportera misstankar om matchfixning.

Ändringarna börjar gälla den 1 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.