A-
A+

Statssekreterare bad GD dölja information för M

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
PolitikTT

Utbildningsminister Anna Ekströms statssekreterare bad Skolverkets generaldirektör att undanhålla information om tidsplanen för när de nationella proven ska digitaliseras, skriver Ekot.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt en sms-konversation som Sveriges Radios Ekot tagit del av frågade Skolverkets Peter Fredriksson statssekreteraren Erik Nilsson i november 2019 om tidsplanen höll. Bakgrunden var att Fredriksson fått en fråga om detta från Moderaternas (M) utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Erik Nilsson svarade då: "Om du kan hålla dig till att säga att tidsplanen är pressad och att ni har en dialog med departementet – utan att säga att det inte håller med 2022 så vore det väldigt bra".

Han skrev vidare att det vore "mycket olyckligt om vi inte kunde ha en förberedd kommunikation om förseningen".

Peter Fredriksson bekräftade då detta med "Bra, då gör jag så".

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att konversationen mellan departementet och Skolverket i en fråga som inte är sekretessbelagd är olämplig.

Erik Nilsson skriver i en kommentar till Ekot att det är rimligt att Skolverket informerar om en sådan försening först när bedömningen är helt klar, och att alla riksdagens partier bör få informationen samtidigt.

Peter Fredriksson tycker också att han agerat rimligt. Han ville informera sig om den politiska processen så att "jag inte säger något jag inte ska säga."

Kristina Axén Olin är kritisk till sms-konversationen.

När jag som oppositionsföreträdare ställer frågor om ett ärende som är väldigt angeläget förväntar jag mig ett sakligt och korrekt svar, inte att man döljer fakta för att det inte passar utbildningsministern, säger hon till radion.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss