A-
A+

Statsvetare: Nyborg en "tough cookie"

Precis som 'Borgens' Birgitte Nyborg utsätts svenska, kvinnliga politiker för ifrågasättande, enligt statsvetaren Jenny Madestam.
Precis som "Borgens" Birgitte Nyborg utsätts svenska, kvinnliga politiker för ifrågasättande, enligt statsvetaren Jenny Madestam.
TvTT

I tv-serien "Borgen" försöker Birgitte Nyborg balansera familjeliv med politisk maktkamp utan att ge avkall på sin integritet – och skildringen av den politiska verkligheten är på många sätt trovärdig, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

Det är nog många som känner igen sig i toppolitiken, säger hon.

Annons

Annons

Statsvetaren Jenny Madestam känner igen Birgitte Nyborgs ensamhet från svenska politikers verklighet. Arkivbild.
Statsvetaren Jenny Madestam känner igen Birgitte Nyborgs ensamhet från svenska politikers verklighet. Arkivbild.

Birgitte Nyborg, i Sidse Babette Knudsens gestaltning, må vara en fiktiv karaktär i den danska tv-serien "Borgen", men skildringen av det politiska spelet överensstämmer på många sätt med verkligheten, enligt Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola.

Det är nog många inom toppolitiken som känner igen sig. Det som är intressant är att Nygård å ena sidan skildras som en "tough cookie", det vill säga urtypen för en politisk ledare, oavsett kön, samtidigt som serien belyser att hon är kvinna – med allt vad det innebär, säger hon.

Ledarskapet först

Jenny Madestam har i sin bok "Maktens kvinnor" själv skildrat den verklighet som möter de svenska kvinnor som väljer att ge sig in i toppolitiken. Här finns intervjuer med 13 tidigare och nuvarande kvinnliga partiledare, däribland Gudrun Schyman, Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra, och enligt Madestam vittnar de om såväl skillnader som beröringspunkter med Birgitte Nyborgs verklighet.

De kvinnor jag har pratat med har lyft fram att de vill vara både toppolitiker och mammor. Det vill ju förvisso även Birgitte – men bitvis väljer hon ledarskapet framför mammarollen. Något som däremot känns igen i skildringen i "Borgen" är att politiker riskerar att bli väldigt ensamma – och de kvinnor jag har pratat med har berättat att de ständigt ifrågasätts och anklagas för att vara antingen för tuffa eller för mesiga, säger hon.

Annons

Annons

Ärlig mot sig själv

I "Borgen" tampas Birgitte Nyborg med den eviga frågan om det är möjligt att hålla sig kvar vid den politiska makten och samtidigt vara ärlig mot sig själv. Huruvida hon lyckas är upp till tv-tittarna att bedöma, men här ser verkligheten för de svenska kvinnliga politikerna i alla fall delvis annorlunda ut, enligt Jenny Madestam.

Kvinnor inom den svenska toppolitiken har nog trots allt lyckats bevara sig själva i tämligen intakt skick. Men det är klart, de har fått – och får fortfarande – betala ett enormt högt pris för det. Ett pris som handlar om att de inte kan leva ett normalt liv, utan ständigt befinner sig under kritisk granskning, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.