A-
A+

Stenson i dramatisk kamp om svenska OS-platser

Henrik Stenson under US Masters förra veckan. Arkivbild.
Henrik Stenson under US Masters förra veckan. Arkivbild.
GolfTT

Är det fördel Alex Norén, Henrik Stenson eller Henrik Norlander i kampen om få spela OS?

Det beror på hur man ser på saken.

Men allt talar för en fajt in på målsnöret om vilka två som får åka.

Det är klart att jag hoppas vara i Tokyo, representera Sverige och försöka ta en medalj till, säger Stenson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Herrarnas världsrankning i golf är ingen rolig svensk läsning. Den här veckan är första gången sedan våren 1992 som det inte finns en enda blågul spelare bland de 100 bästa.

Men kampen om vilka två som ska få spela OS kunde i alla fall inte vara mer spännande. Världsrankningen om tio veckor avgör och läget just nu är knallhårt i ett drama med tre USA-baserade svenskar i huvudrollerna.

Alex Norén är rankad 102:a, Henrik Stenson 108:a och Henrik Norlander 109:a.

Det är ju väldigt jämnt, helt öppet, och omöjligt att säga i dagsläget. Men jag vet att alla tre är väldigt sugna på att ta en plats, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Fördel alla

Vem som har övertaget inför slutspurten? Alla – men på olika sätt:

+ Alex Norén är just nu rankad högst av svenskarna och har dessutom visat upp den mest pålitliga formen över tid. Stockholmaren har klarat kvalgränsen i fem av sju tävlingar på PGA-touren efter årsskiftet.

+ Henrik Stenson, regerande OS-silvermedaljör, visade efter en rejäl formsvacka små glimtar av sitt forna jag i US Masters förra veckan. Ytterligare två majors med många rankningspoäng på spel väntar under kvalperioden – PGA-mästerskapet i maj och US Open i juni – och 45-åringen är som ensam svensk klar för båda.

Jag tänker väl att kvalet slutar i juni. Det är mycket golf som ska spelas fram till dess. Jag försöker fokusera på att vända min formkurva och så hoppas jag att det ska ordna sig, säger han på länk från bostaden i Orlando, Florida.

+ Henrik Norlander har visserligen sviktat lite på sistone, men hade en formtopp med flera bra tävlingar i början av året och är den svensk som har spelat in flest rankningspoäng under 2021. Det betyder också att Norlander kommer att tappa färre av sina poäng fram till OS-kvalgränsen i juni, och att han därför i praktiken ligger bättre till än Stenson i nuläget.

Annons

Annons

"Kapaciteten är stor"

Marginalerna mellan svenskarna är hur som helst extremt små: Norén har 1,36 världsrankningspoäng, Stenson 1,31 och Norlander 1,30. Det betyder att en till synes futtig 49:e-plats i en PGA-tourtävling eller en klarad kvalgräns i en major till slut kan bli det som avgör vilka som får åka till Tokyo.

Det som är helt säkert är att det är rankningen den 21 juni, dagen efter US Open, som bestämmer svenskarnas OS-öde. Förbundskapten Katarina Vangdal eller Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan till exempel inte ta hänsyn till aktuell dagsform eller väga den regerande silvermedaljören Stensons digra meritlista, med British Open-titeln 2016 som kronan på verket, mot att 34-årige Norlander aldrig har vunnit på någon av de största tourerna.

OS-platserna är individuella och i slutändan är det sedan formellt SOK som avgör om de kvalificerade spelarna ska få spela för Sverige i Tokyo.

Men vi kan inte välja vem vi vill ha och säga att vi vill ha trean i stället för tvåan, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK med ansvar för golfen.

I teorin kan även andra spelare fortfarande blanda sig i kampen om spel i OS. Men Marcus Kinhult, närmast jagande på 151:a plats, har nyligen diagnosticerats med epilepsi och kommer att bli borta från golfen den närmaste tiden.

Något Stenson inte kände till.

Det var väldigt tråkigt att höra. Jag hoppas att han repar sig både i det korta och i det långa perspektivet.

Damsidan då?

Där ser Anna Nordqvist (rankad 54:a) och Madelene Sagström (72:a) ut att ha OS-platserna i ett järngrepp. Linnea Ström (125:a) är tredje högst rankad av svenskorna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?