A-
A+

Stins gripen efter tågkraschen – över 35 döda

Räddningsarbetet fortgår i grekiska Tempe nära staden Larissa under onsdagsmorgonen.
Räddningsarbetet fortgår i grekiska Tempe nära staden Larissa under onsdagsmorgonen.
GreklandTT-AP-AFP

Minst 36 personer har omkommit och ytterligare 85 har skadats, flera av dem allvarligt, sedan ett persontåg frontalkrockat med ett godståg i närheten av staden Larissa.

Fyra personer har gripits med koppling till olyckan, däribland en stins i Larissa.

Annons

Annons

Minst tre av de urspårade vagnarna fattade eld efter kollisionen.
Minst tre av de urspårade vagnarna fattade eld efter kollisionen.
Olyckan inträffade när ett persontåg frontalkrockade med ett godståg i närheten av staden Larissa.
Olyckan inträffade när ett persontåg frontalkrockade med ett godståg i närheten av staden Larissa.

Det har varit en fruktansvärd natt, konstaterar guvernören i grekiska Thessalien.

På bilder som kablades ut strax efter olyckan ses kaotiska scener. Rykande tågvagnar ligger huller om buller. Räddningsarbetare letar igenom bråte och lyser med ficklampor under vraken efter demolerade, utbrända vagnar.

Flera tågvagnar spårade ur och minst tre av dem fattade eld i olyckan, som inträffade strax innan midnatt mot onsdagen. Persontågets två första vagnar uppges vara så gott som totalt demolerade. Räddningstjänsten söker fortsatt efter människor som befaras vara fast i vagnarna.

Det här är en fruktansvärd tragedi som är svår att greppa, säger vice hälsominister Mina Gaga.

Olycksorsaken är fortfarande okänd. Krocken skedde när persontåget precis lämnat en tunnel, och enligt den regionala guvernören befann sig då tågen på samma spår sedan flera kilometer tillbaka. Vid lunchtid på onsdagen kom beskedet att stinsen i Larissa har gripits, men det är ännu oklart vad 59-åringen anklagas för.

"Mycket kraftig kollision"

Cirka 350 passagerare – många av dem universitetsstudenter – befann sig ombord persontåget från Aten till Thessaloniki när det kolliderade med godståget, enligt tågoperatören Hellenic train.

Det var en mycket kraftig kollision. Det här är en fruktansvärd natt, sade Konstantinos Agorastos, regional guvernör i regionen Thessalien, till grekisk tv timmarna efter olyckan.

Omkring 150 brandmän och 40 ambulanser har deltagit räddningsarbetet, enligt den grekiska räddningstjänsten. Kranar har satts in för att lyfta bråte och de urspårade vagnarna och armén har kallats in för att hjälpa till, uppger grekiska myndigheter.

Annons

Annons

Militärsjukhus i beredskap

Kollisionen inträffade 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

Två sjukhus nära staden Larissa har gått upp i katastrofläge för att ta emot de många skadade, enligt räddningstjänsten. Militärsjukhus i Thessaloniki och Aten har också satts i beredskap.

Regeringen har utlyst tre dagars landssorg med anledning av olyckan.

"Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar", skrev svenska UD:s presstjänst i ett mejl till TT under natten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.