A-
A+

Stjärnans kaos i Rumänien – bara bortamatcher

Landslagsstjärnan Linn Blohm har endast spelat elva matcher med sin rumänska klubb den här säsongen och samtliga har varit på bortaplan. Arkivbild.
Landslagsstjärnan Linn Blohm har endast spelat elva matcher med sin rumänska klubb den här säsongen och samtliga har varit på bortaplan. Arkivbild.
HandbollTT

En enskild match tar tre dagar i anspråk och kräver runt tio timmars bussresa – enkel väg.

Klubbvardagen i Rumänien har varit tuff för landslagsstjärnan Linn Blohm.

Vi har bara spelat elva matcher och alla har varit på bortaplan, säger Blohm, svensk nyckelspelare när Sveriges OS-kval börjar i kväll.

Annons

Annons

Den rumänska damligan i handboll har valt ett annorlunda upplägg under coronapandemin. En form av bubbla skapas där alla lag samlas på en och samma ort – men man väljer endast att genomföra en match per lag vid varje samling.

Sedan åker alla hem igen. Vilket är jättedumt. Det gör ju att alla matcher blir bortamatcher för oss och ofta är det ju väldigt långt borta, säger Linn Blohm.

Åker två dagar innan match

Blohm anslöt till klubben Baia Mare – där även den svenska målvakten Filippa Idéhn spelar – inför den här säsongen. Staden ligger i norra Rumänien och resorna har blivit långa.

Vi åker två dagar innan match eftersom det är runt tio timmar i buss. Så en vanlig seriematch tar tre dagar att genomföra i stället för en dag om den hade spelats hemma. Nu har vi bara haft bortamatcher och den kortaste resan har väl varit sex, sju timmar, men den längsta tog tolv timmar, säger Blohm.

Ligan drog i gång först i mitten av oktober och än har man inte hunnit möta alla lag i den 15 lag stora serien. Baia Mare har spelat elva matcher och ligger tvåa i tabellen efter storlaget CSM Bukarest, som har spelat tolv matcher.

Alla andra ligor har ju nästan börjat med sitt slutspel, men hur de ska lägga upp det i Rumänien har jag ingen aning om. Vi kommer ju inte ens att hinna spela två gånger mot alla lag. Som tur är har vi spelat i Europa (EHF-cupen) – annars hade vi ju knappt haft några matcher.

Tiden i Rumänien stannar dock vid en säsong. Nyligen blev det klart att Linn Blohm och hennes snart treårige son Wilton flyttar till Ungern. Linjespelaren har skrivit på för två år med storklubben Györ.

Annons

Annons

Kortare resor i Ungern

Det ska bli jätteroligt att få vara med och tampas med de bästa. Inte bara att man kommer till ett lag som kan vinna Champions League, utan nu gäller det att kämpa om sin plats.

Györ har vunnit Champions League fem gånger under 2010-talet och prenumererar på den ungerska ligatiteln.

Nu gäller det att prestera för att få spela matcherna och jag tror att det kommer att utveckla mig ännu mer. De senaste åren har jag haft det väldigt lätt i mina klubblag. Jag har fått spela 60 minuter, oavsett hur jag har presterat.

Hon ser även fram emot en annan fördel med att ha klubbvardagen i Ungern.

I Ungern är den längsta bortamatchen fyra timmar med buss.

Till veckans landslagssamling i spanska Valencia tog Blohm dock flyget och sent i kväll väntar värdnationen Spanien i OS-kvalet. På lördag ställs Sverige mot Argentina. De två främsta i trelagsgruppen får kvittera ut en biljett till OS i Tokyo.

"Bra känsla mot Spanien"

Vi har en bra känsla mot Spanien eftersom vi gjorde en bra insats mot dem i EM (oavgjort) i december. Det kommer att bli en stor nyckelmatch. På papperet ska vi vinna mot Argentina, men de är på väg uppåt, säger Blohm.

Mittsexan kan i sommar få uppleva sitt andra olympiska spel, efter att ha varit med i Rio de Janeiro 2016.

Ett OS är en idrottares största dröm. Det är bara vart fjärde år och det är inte många som får vara med och uppleva det. Att få möjligheten att göra det två gånger är jättestort, säger Linn Blohm.

Klockan 21.00 är det avkast mellan Sverige och Spanien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!