Med långfilmsregidebuten ”Les Misérables” blev Ladj Ly en av Frankrikes mest hyllade regissörer. Nu presenterar han ”De oönskade”, ännu en hårtslående film om livet i de fattiga förortsområdena i Paris. Och ja, han tror att film kan förändra världen. –…
Stjärnregissören: Kameran är ett vapen
Mest läst i kategorin
Stjärnregissören: Kameran är ett vapenChristophe Ena/AP/TTLadj Ly är en av Frankrikes mest internationellt uppmärksammade regissörer. Nu kommer hans film “De oönskade” till svenska biografer. Arkivbild.FilmTTMed långfilmsregidebuten ”Les Misérables” blev Ladj Ly en av Frankrikes mest hyllade regissörer.Nu presenterar han ”De oönskade”, ännu en hårtslående film om livet i de fattiga förortsområdena i Paris. Och ja, han tror att film kan förändra världen. Vi har sett exempel på det efter ”Les Miserables”. Inga stora förändringar, men lite grand, säger den 46-årige regissören till TT. I sin förra film berättade han om hur några poliser i förorten Montfermeil försökte hindra hur rasismen och korruptionen hotade göra så att allt skulle explodera i upplopp och våld. Filmen vann jurypriset i Cannes och var det årets franska Oscarsbidrag.Ska kastas ut I ”De oönskade” skildras hur invånarna i ett nergånget lägenhetshus ska kastas ut eftersom huset ska rivas, det ska byggas nytt. Detta leder till en kollision mellan den nyvalde vite borgmästaren och en ung kvinna som leder kampen mot rivningsplanerna.Min familj kastades ut på det här sättet när jag var 20 år gammal, berättar Ladj Ly.Det kändes så oerhört orättvist. Vi kämpade mot det, men till sist förlorade vi. Det finns väldigt mycket ilska i hans filmer – så även i ”Athena”, som kom härom året och som Ladj Ly skrev men som regisserades av Romain Gavras.Mina filmer är ett sätt för mig att reagera, att få uttrycka ilska. När jag var yngre kunde jag sympatisera med dem som ville kasta molotov-cocktails. Men våld gör inte att saker förändras. Kameran är ett riktigt vapen, den kan tala om allting, den gör intryck, säger Ladj Ly.Jag tror att när man ser mitt namn förknippat med en film, så förväntar man sig någonting som protesterar mot en oacceptabel verklighet.”Hör till spelet” Han hävdar att högerpressen alltid attackerar honom men tycker att det är något som ”hör till spelet”.Men jag tror att man kan relatera till det som händer i en rad andra länder. Man känner igen det, samma problem med gentrifiering och husspekulationer finns i alla stora städer runtom i världen. För Ladj Ly är det viktigt att skildra lokala politiker i stället för dem som exempelvis sitter i regeringsställning.Om det ska åstadkommas någon förändring måste man först och främst tala med de lokala politikerna. Borgmästarna är oerhört viktiga i det sammanhanget. Han menar att efter ”Les Misérables” har det kommit fler filmer som skildrar problemen i förorterna, och det är ett exempel på det intryck den gjort. Själv ska han nu göra en tredje film med samma tematik – när den trilogin är klar är det nya genrer som gäller.Gunnar Rehlin/TTFakta: Ladj Ly TT Ålder: 46 år. Yrke: Manusförfattare, regissör. Bor: I Paris. Tidigare filmer: Regi och manus ”Les Misérables”, manus ”Athena”. Aktuell: Med manus och regi för ”De oönskade” som har svensk biopremiär 5 april.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.