A-
A+

Stockholm sänker vaccingräns till 1981

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Region Stockholm öppnar för bokning av vaccinering mot covid-19 för alla födda 1981 eller tidigare. Beslutet togs när bokningstrycket började sjunka.

Vi ser att det under nästa vecka börjar finnas fler lediga tider som inte har bokats, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Annons

Annons

Nästan två veckor efter den senaste sänkningen i regionen har åldersgränsen flyttats ytterligare fem år. Magnus Thyberg säger att det känns "jätteroligt och skönt" att öppna för nästa åldersgrupp.

Det är viktigt att vi har ett bra bokningstryck på våra vaccinationsmottagningar så vi fyller de tider som finns. Därför öppnar vi upp för nya grupper när vi ser att många redan har fått bokade tider i åldersgruppen som har varit, säger Thyberg.

"Ha tålamod"

Den senaste åldersgruppen har dock inte visat sig mindre benägen att boka tid för vaccination än de äldre grupperna.

Nej, det skulle jag verkligen inte vilja säga. Jag trodde att det skulle kunna vara så, i förväg, men jag ser inte någon sådan tendens.

Bokningssystemet har överbelastats vid tidigare sänkningar och det har varit svårt att få tider när många vill boka samtidigt. Thyberg uppmanar till tålamod och att försöka igen vid ett senare tillfälle.

Det kan vara så att tiderna som ligger ute just nu kommer att ta slut. Vi fyller på med fler tider allt eftersom vaccinatörerna ser att de har vaccin som de kan använda.

Region Stockholm fick tidigare en lägre andel av vaccindoserna i förhållande till invånarantal än andra delar av landet eftersom regionen har en förhållandevis ung befolkning, men får nu en något större andel.

Vi ser det som att vi håller på med ett maratonlopp och behöver hålla i under lång stund. Men vi har bra fart och goda möjligheter. Vi vill att så många som möjligt får en dos vaccin innan sommaren, säger Thyberg.

Annons

Annons

"Osannolikt"

Regionen kan inte svara på när nästa åldersgrupp släpps på, men Thyberg konstaterar att det tidigare har tagit ungefär två veckor. Han tror inte att regionen kommer att frångå femårsintervallerna när gränsen börjar närma sig de yngre åldersgrupperna.

Vi har inte beslutat hur vi ska fördela hela vägen. Det är osannolikt att vi går i ett slag ned till 18 år, för vi har en så stor befolkning. Jag tror att det då skulle ta lite för lång tid innan man kunde förväntas få en tid.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!