A-
A+

Stockholm vill ha fullsatt i oktober

Stockholms politiska ledning vill att arrangörer ska få ha fullsatta evenemang på stadsägda fastigheter, som Tele2 Arena. Arkivbild.
Stockholms politiska ledning vill att arrangörer ska få ha fullsatta evenemang på stadsägda fastigheter, som Tele2 Arena. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Dagen efter att pandemilagen upphör ska tiotusentals människor gå på konsert i Stockholm.

Huvudstadsstyret vill sätta press på regeringen och försöka öppna upp helt för vaccinerade och immuna även om restriktionerna förlängs.

Annons

Annons

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Arkivbild.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Arkivbild.

I dagsläget gäller den svenska pandemilagen till och med den 30 september. Den 1 och 2 oktober ska världsartisten Elton John uppträda inför totalt upp emot 45 000 åskådare på Tele2 Arena.

Konserterna har redan skjutits upp från mitten av september med hänvisning till pandemin. Nu har det politiska styret i Stockholms stad meddelat arrangören Live Nation att den kan fortsätta planera för den 1 och 2 oktober, eftersom det för närvarande inte finns något annat besked från regeringen.

Alla som vill ta in åskådare på evenemang på stadens anläggningar – som Tele2 Arena eller Globen – bör planera för att återgå till ett mer normalt läge, anser finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

"Kan inte vänta längre"

Stockholm kan inte se på och inte vänta längre på en passiv regering som inte kommer med besked utan skjuter fram restriktionerna varje vecka. Då behöver vi kliva fram och säga att nu är det dags att öppna upp, säger König Jerlmyr till TT.

Finansborgarrådet pekar på Köpenhamn, där de kvarvarande restriktionerna hävdes för några dagar sedan.

När så många är vaccinerade och det finns möjlighet till säkra tester finns det egentligen inga hinder. Helst borde vi få öppna upp nu.

König Jerlmyr har bett stadsledningskontoret att se över om det kan finnas någon möjlighet att låta kultur-, nöjes- eller idrottsverksamheter skala upp även om restriktionerna förlängs, då för besökare som har vaccinationsintyg eller negativa resultat på PCR-tester.

På riksplanet pågår en diskussion för fullt om publiktaken kan lättas för vaccinerade personer med intyg eller de som kan visa upp att de är immuna. Flera partier ställer sig positiva till det.

Annons

Annons

Förutsätter lydnad

Om pandemilagen skulle fortsätta gälla med samma regler skulle de stora evenemangen ske i strid med den, om det inte kommer ett nytt besked om till exempel vaccinintyg i närtid.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger i en skriftlig kommentar till TT att man förutsätter att gällande regelverk följs när evenemangen väl ska genomföras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!