A-
A+

Stödet för Tories störtar efter mygelkritik

Brittiske premiärministern Boris Johnson (Tories) tappar stöd.
Brittiske premiärministern Boris Johnson (Tories) tappar stöd.
StorbritannienTT-Reuters

Väljarstödet för Storbritanniens styrande konservativa parti Tories faller kraftigt efter omfattande korruptionskritik.

Annons

Annons

Premiärminister Boris Johnsons konservativa parti har förlorat ledningen i opinionen enligt två påföljande opinionsmätningar. Enligt en mätning genomförd av tidningen the Times låg Tories jämsides med mer socialdemokratiska Labour, medan en undersökning utförd av Daily Mail i slutet av veckan gav Labour en ledning på sex procentenheter.

Anledningen till förtroenderaset tros vara de skandaler med mygel och korruption som drabbat partiet. Huvudpersonen Owen Paterson, parlamentsledamot, har ägnat sig åt lobbyverksamhet för två företag parallellt med parlamentsarbetet. Lobbyarbetet gav klart högre lön än förtroendeuppdraget.

Paterson, tidigare minister, skulle stängas av från parlamentet i 30 dagar för de dubbla uppdragen. Tories lyckades skjuta upp avstängningen, vilket väckte skarp kritik. Efter flera, vindlande turer valde huvudpersonen Paterson att lämna sin parlamentsplats för valkretsen North Shropshire för ett liv "bortanför politikens grymma värld".

Oppositionen har utnyttjat krisen maximalt, och Labours ledare Keir Starmer har anklagat Johnson för att vara "korrupt och föraktlig" i försöken att rädda Paterson.

I opinionsmätningen i the Times, utförd av Yougov, fick de utfrågade svara på om "Konservativa partiet ger intryck av att vara sjaskigt och utan heder". 60 procent av de tillfrågade svarade ja.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.