A-
A+

Stoppad radiosändning ska utredas

Radiohuset i Stockholm. Arkivbild.
Radiohuset i Stockholm. Arkivbild.
SamhälleTT

Sveriges Radio ska utreda stoppet under tisdagsmorgonen där ett brandlarm tvingade journalisterna att sända från en tillfällig studio.

Programmet P1-morgon fick avbrytas flera gånger och ersattes av musik.

Annons

Annons

Redaktionen för programmet P1-morgon utrymdes i samband med brandlarmet och programmet sändas under en period från en specialstudio.

Vi har haft ett brandlarm här i Radiohuset och har tvingats att lämna vår vanliga studio och befinner oss nu i källaren, i kulvertarna, så det blir lite improviserat, sade programledaren Håkan Widman i sändning.

Även Sveriges Radios finska sändning i P2 drabbades.

Utreds internt

Nu meddelar Sveriges Radio att händelsen ska utredas internt.

"Vi har redan påbörjat en utvärdering internt av händelseförloppet för att kunna lära oss från det som hänt, behöver vi ändra våra rutiner kommer vi göra det", skriver Sveriges Radios tillförordnade teknikchef Petter Stenberg i ett blogginlägg.

Enligt Stenberg fungerade hela tiden beredskapsplanen för företaget och P4, som är beredskapskanalen, kunde hela tiden sända. Men han skriver också att det fanns mindre problem i hanteringen, bland annat kunde vissa lokala kanaler inte koppla in Ekot.

Annons

Annons

Falskt larm

"Det är förstås inte bra att sändningarna påverkas på det vis de gjorde och de exakta detaljerna för varför larmet utlöstes återstår att utreda", skriver Stenberg.

Larmet om en eventuell brand i Radiohuset kom klockan 06.31. En detektor indikerade brand i ett serverrum, men väl på plats kunde man konstatera att det inte handlade om någon brand.

Omkring en timme efter brandlarmet var sändningarna i gång som vanligt igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.