A-
A+

Stoppar Astravaccineringar i Nederländerna

Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt för personer under 60 år. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt för personer under 60 år. Arkivbild.
CoronavirusetTT-AFP-Reuters

Nederländerna stoppar tillfälligt vaccineringar med Astra Zenecas coronavaccin för personer under 60 år.

Annons

Annons

Omkring 10 000 planerade vaccineringar i landet ställs därmed in, skriver nyhetsbyrån ANP som hänvisar till landets hälsodepartement.

"Den direkta anledningen till beslutet är rapporter om omfattande trombos (blodproppsbildning) i kombination med lågt antal blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin", skriver folkhälsomyndigheten GGD.

Nya fall

Fem nya fall där personer i åldern 25–65 år drabbats av blodproppsbildning har rapporterats i landet, enligt hälsodepartementet.

Hälsominister Hugo de Jonge säger i ett uttalande att det i förebyggande syfte är viktigt att trycka på pausknappen för fortsatt vaccinering med vaccinet.

Nederländerna och GGD inväntar besked från EU:s läkemedelsmyndighet EMA den 7 april om Astra Zenecas vaccin. EMA har tidigare sagt, senast så sent som i onsdags, att man anser vaccinet vara säkert. Men myndigheten, vars högkvarter ligger i Amsterdam. ska komma med en uppdaterad rekommendation efter det att dess kommitté för säkerhet möts i nästa vecka.

Annons

Annons

Svensk paus

Folkhälsomyndigheten (FHM) i Sverige har tidigare rekommenderat att Astra Zenecas vaccin kan användas för att skydda personer som är 65 år och äldre mot covid-19. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

Beslutet gäller tills vidare, och även för dem som har fått en första dos.

I rekommendationen från den 25 mars skriver FHM att det inte går att utesluta att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet.

De misstänkta fallen hade då enbart rapporterats bland yngre personer, och inte hos någon som är över 65 enligt EMA och svenska Läkemedelsverket, skriver FHM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!