A-
A+

Stor knarkliga sprängd i Medelhavet

En båt som misstänks vara lastad med narkotika fångad på bild söder om Spanien. Båten på bilden har inget samband med texten. Arkivbild.
En båt som misstänks vara lastad med narkotika fångad på bild söder om Spanien. Båten på bilden har inget samband med texten. Arkivbild.
Spanien/MarockoTT-AFP

Spansk polis har sprängt ett narkotikanätverk som tros ha smugglat stora mängder kokain och hasch från Marocko till södra Spanien och sedan vidare ut i Europa.

Annons

Annons

I veckan grep spansk polis den misstänkte gängledaren och 16 andra personer. Den gripne ledaren "tros vara en av de största importörerna av kokain och hasch från Marocko till den iberiska halvön", skriver EU:s polismyndighet Europol.

Smugglarna misstänks ha försökt att föra 4,3 ton hasch och 1,3 ton kokain till södra Spanien vid två olika tillfällen tidigare i år, men transporterna stoppades av polisen.

Ligan tros ha använt sig av snabba motorbåtar över Medelhavet och sedan fört drogerna vidare till resten av Europa. Narkotika som smugglas till Sverige kommer bland annat den vägen.

Spaniens geografiska närhet till Marocko, som är en stor cannabisproducent, liksom de nära banden till de före detta spanska kolonierna i Latinamerika, som är stora kokainproducenter, har gjort Spanien till ett nav för narkotikasmugglingen till Europa.

Elva av de gripna är spanjorer och resten är marockaner. Tillgångar värda över sex miljoner euro, omkring 62 miljoner kronor, beslagtogs under operationen, däribland 26 bilar, åtta fastigheter och tio lyxklockor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.