A-
A+

Stora besparingar inom sjukvården väntar

Tio regioner behöver spara in på sjukvård, visar en enkät. Arkivbild.
Tio regioner behöver spara in på sjukvård, visar en enkät. Arkivbild.
SjukvårdTT

Annons

Annons

13 av 21 regioner kommer inte klara årets sjukvårdsbudget trots besparingar. Tio av regionerna kommer därför att behöva spara in på sjukvården, visar en kartläggning som Vårdfokus har gjort.

Ytterligare fem regioner svarar att de jobbar med effektiviseringar eller kostnadsanpassningar. Region Skåne svarar att sjukvården antingen behöver göra besparingar eller få mer resurser.

Bara sex regioner uppger att de kommer att klara årets sjukvårdsbudget – men med vissa förbehåll. Det gäller Stockholm, Dalarna, Östergötland, Halland, Kronoberg och Västra Götaland.

Som orsaker till att man inte klarar av att hålla budget anges bland annat omvärldsfaktorer som höga räntor och kriget i Ukraina. Även vårdskulden efter pandemin påverkar.

Sveriges kommuner och regioners (SKR) chefsekonom Annika Wallenskog varnar för att situationen kan bli ännu värre de kommande åren.

— Många kommer behöva göra kännbara besparingar för att få ihop budgeten nästa år. Alternativet är att staten skjuter till mer pengar, eller att regionerna själva höjer skatten, säger hon till Vårdfokus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.