A-
A+

Stora nyårstoppen uteblir på Systembolaget

Kö utanför Systembolaget i Solna Centrum. Bild från 2020.
Kö utanför Systembolaget i Solna Centrum. Bild från 2020.
EkonomiTT

Som alltid innebär nyårsafton ett högt besökstryck på Systembolaget. Men pandemin verkar ha lärt allt fler svenskar att undvika sista minuten-köpen.

Vi räknar inte med att nyårsafton är den mest intensiva dagen den här veckan, säger Ludwig Norman, enhetschef på Systembolaget.

Annons

Annons

Nej, det ser inte ut att bli något rekordhögt tryck på Systembolagets butiker under nyårsafton – och den som vill fira tolvslaget med bubbel eller champagne ska inte inte ha några problem med att hitta det i butiken.

Det menar Ludwig Norman, enhetschef på Driftsutveckling på Systembolaget.

Det ser bra ut på hyllorna. Enstaka artiklar kan vara slut, men på totalen har vi bra täckning.

Faktum är att den anstormning som man vanligtvis kan vänta på Systembolaget till nyårsafton ser ut att utebli. Pandemin har lärt svenskarna att planera.

Ny trend

Vi ser en ny trend i år och förra året, och det är att kunderna inte väntar till sista dagarna att handla, utan att man planerar sitt besök lite mer och kommer lite tidigare. Det är en tydlig pandemieffekt, säger Ludwig Norman.
Det medför att vi inte får de riktigt stora besökstopparna som vi fått tidigare år, dagen före julafton och nyårsafton. Och det är vi positiva till.

Förutom att människor är bättre på att undvika sista minuten-handlingen verkar det även vara fler som anstränger sig för att göra färre besök, säger Norman.

Vi har fortfarande väldigt mycket kunder och full fart ute på våra butiker, men det är inte riktigt samma tryck, utan vi ser större spridning generellt.

Annons

Annons

Bubbel och champagne

Mousserande vin och champagne hör, som alla år, även i år till storsäljarna inför nyår.

Både den lite dyrare champagnen och det lite billigare mousserande går åt till nyår. Men många väljer nog att lyxa till det med champagnen, om man ska göra det någon gång gör man det nog under nyår, säger Ludwig Norman.

Systembolaget har arbetat med att göra försäljningen så coronasäker som möjligt. Maxtaket i butiker som infördes den 23 december innebär att köerna utanför butikerna kan ringla lite längre än normalt, men att det är desto luftigare på insidan.

Det är imponerande hur väl det ändå fungerar, och att många är så förstående till att vi har den här slussningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.