A-
A+

Stora övertramp i åklagares avlyssning

Åklagare i Eskilstuna har kunnat använda hemliga tvångsmedel utan stöd i lagen och med andra brister i sin hantering. Arkivbild.
Åklagare i Eskilstuna har kunnat använda hemliga tvångsmedel utan stöd i lagen och med andra brister i sin hantering. Arkivbild.
BrottTT

Åklagarkammaren i Eskilstuna har kunnat avlyssna eller övervaka misstänkta i hemlighet utan stöd i lagen.

Tillsynsmyndigheten ser stora problem och riktar skarp kritik.

Annons

Annons

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har gått igenom de ärenden där Eskilstunaåklagare fick tillåtelse att använda så kallade hemliga tvångsmedel under 2018 och fram till september 2019, vilket P4 Sörmland rapporterat om. Nämnden flaggar för allvarliga övertramp och intrång i enskildas integritet.

Avlyssningen eller övervakningen har kunnat användas i fall där det egentligen inte finns stöd i lagen, till exempel då det misstänkta brottet inte är allvarligt nog.

De övervakade har inte heller underrättats om detta i efterhand som sig bör. I vissa fall har det skett först efter att åtal väckts, eller inte alls.

Inspelningar och annat material har förstörts för tidigt, så att brottsanklagade inte kunnat åberopa det till sitt försvar.

Dokumentation beskrivs som otydlig och svår att följa upp, vilket nämnden beskriver som oacceptabelt. Många frågor har lämnats obesvarade.

Det har förekommit "omfattande och synnerligen allvarliga brister" i hanteringen av dessa metoder, skriver nämnden, som gör gällande att åklagarna saknar kunskap och erfarenhet i frågor som dessa.

Åklagarkammaren har förklarat bristerna med hög belastning och bristande rutiner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!