A-
A+

Stora protester: Skäms över Bolsonaro

Oppositionella partier och grupper försöker enas i ett motstånd mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här är demonstranter i Rio de Janeiro på lördagen.
Oppositionella partier och grupper försöker enas i ett motstånd mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här är demonstranter i Rio de Janeiro på lördagen.
BrasilienTT-EFE-AFP

Demonstrationer har hållits över hela Brasilien, med krav om att presidenten Jair Bolsonaro ska ställas inför riksrätt.

Annons

Annons

Stora skaror Bolsonaro-kritiker i São Paulo.
Stora skaror Bolsonaro-kritiker i São Paulo.

Folksamlingarna har i huvudsak bestått av vänstergrupper och fackförbund som står bakom den tidigare presidenten Lula da Silva, men också av mer mittenorienterade grupper som i första hand anser att Bolsonaros bitvis högerextrema åsikter utgör ett hot mot den brasilianska demokratin.

Merparten av kritiken riktas mot Bolsonaros hantering – eller enligt demonstranterna icke-hantering – av pandemin. I absoluta tal har bara USA förlorat fler liv i covid-19 än Brasilien.

600 000 döda

Bolsonaro drar skam över Brasilien utomlands, och är ansvarig för att 600 000 brasilianare mist livet (i pandemin), sade Ciro Gomes från socialdemokratiska PDT som kom trea i det senaste presidentvalet.
Att kräva ett riksrättsåtal och fängelse för den brottsling som styr oss är helt nödvändigt så att vi återigen kan diskutera det som är viktigt, sade Gomes vid aktionen i Rio de Janeiro.

Brasilianska medier listade demonstrationer i 24 av 27 delstater. Mångmiljonstaden São Paulo hade en av de största, med tiotusentals människor på paradgatan Avenida Paulista.

Annons

Annons

Lula favorit

Fler än 100 riksrättsmotioner har inkommit i parlamentets underhus deputeradekammaren, men dess regeringsallierade talman har valt att lämna samtliga därhän. Brasiliens högsta domstol har beordrat flera utredningar av presidenten.

Ex-presidenten Lula da Silva, som liksom Gomes tillhör vänstersidan i brasiliansk politik, är klar favorit inför nästa års presidentval.

Jair Bolsonaro har sedan en tid tillbaka anklagat valmyndigheten för att redan ha börjat rigga valet emot honom. I början av september samlade han omkring 125 000 anhängare till demonstrationer för hans sak i huvudstaden Brasília och i São Paulo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.