A-
A+

Storbritannien försvarar sig efter Kabuldåd

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab slår tillbaka mot amerikanska anklagelser. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab slår tillbaka mot amerikanska anklagelser. Arkivbild.
Afghanistan/StorbritannienTT-Reuters

USA ville stänga flygplatsentrén Abbey Gate innan den förödande attacken i torsdags, enligt en artikel i Politico som bygger på hemligstämplade amerikanska försvarsuppgifter. Men britterna ska ha tryckt på för att hålla den öppen, skriver nyhetssajten.

Annons

Annons

Ett terrordåd mot flygplatsen bedömdes som oerhört nära förestående, enligt Politicos uppgifter – ändå fortsatte entrén att stå öppen.

Enligt Politico hölls den öppen framför allt för att Storbritannien skulle hinna evakuera mer av sin personal. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab svarar nu på anklagelserna.

Vi fick ut vår civila personal genom Abbey Gate, men det är helt enkelt inte sant att påstå att vi – utöver att skydda vår civila personal inne på flygplatsen – pressade för att hålla entrén öppen, säger han till Sky News.

Enligt Raab finns nu max några hundra britter kvar i Afghanistan. Sedan april har Storbritannien evakuerat runt 17 000 personer från Afghanistan, däribland 5 000 britter. Utrikesministern har fått utstå hård kritik för sin hantering av talibanernas maktövertagande i Afghanistan, och har även tidigare försvarat sig mot anklagelser om att han varit oförberedd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!