A-
A+

Storbritannien med dubbla fanbärare på OS

Simmaren Therese Alshammar bar Sveriges flagga under invigningen i Rio de Janeiro 2016.
Simmaren Therese Alshammar bar Sveriges flagga under invigningen i Rio de Janeiro 2016.
OlympisktTT

Storbritannien planerar att för första gången i historien använda sig av både en kvinnlig och en manlig fanbärare under invigningen av sommar-OS i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Simmaren Anita Lonsbrough blev den första kvinnan att bära den brittiska flaggan vid OS i just Tokyo 1964.

Den brittiske OS-truppledaren Mark England säger att man nu vill hylla laget från 1964.

Den truppen lämnade ett riktigt historiskt arv. Det var ett stort ögonblick för kvinnor och jag hoppas att årets upplaga kommer lämna ett liknande spår efter sig, säger han enligt Reuters.

För första gången i landets historia kommer man i år ha både en kvinnlig och en manlig fanbärare. Internationella olympiska kommittén (IOK) ändrade sina regler förra året och började tillåta – och uppmuntra – länder att ha en fanbärare av vardera kön.

Tidigare har det varit en idrottare som burit landets fana vid invigningen, och av 26 brittiska fanbärare på sommar-OS har bara tre varit kvinnor.

Sverige har också bara haft tre kvinnor som fått äran att bära den svenska fanan: kanotisterna Agneta Andersson (1988) och Anna Olsson (2000) samt simmaren Therese Alshammar i senaste sommarspelen i Rio de Janeiro 2016. Hur Sverige väljer att göra i Tokyo är inte klart.

Spelen i Tokyo kommer också bli det första könsbalanserade OS:et, med 49 procent kvinnliga utövare och 51 procent manliga.

OS i Tokyo avgörs mellan den 23 juli och den 8 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr