"Storbritannien riskerar 50 000 fall om dagen"

Den brittiska regeringen smider planer på åtgärder för att stoppa smittspridningen.
Den brittiska regeringen smider planer på åtgärder för att stoppa smittspridningen.
CoronavirusetTT

Inom de närmaste veckorna riskerar antalet som dör av covid-19 i Storbritannien att öka exponentiellt om inte regeringen agerar snabbt. Det varnar två av landets främsta vetenskapliga rådgivare för.

Annons

Annons

Spridningen av det nya coronaviruset i Storbritannien ökar i alla åldersgrupper och över hela landet. Antalet sjukhusinläggningar och antalet döda till följd av covid-19 likaså.

För tillfället tror vi att epidemin dubbleras var sjunde dag, och om det fortsätter så kommer vi att ha 50 000 nya fall varje dag i mitten av oktober, säger Patrick Vallance, den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, under en presskonferens.

I så fall riskerar landet en månad senare att få fler än 200 dödsfall varje dag, till följd av smittspridningen.

Vi ser nu hur smittan kryper uppåt i åldersgrupperna. Vi måste bryta smittkedjorna och vi måste agera snabbt. En del av de saker vi nu måste göra kommer att påverka ekonomin och samhället, säger Chris Witty, Englands CMO (Chief Medical Officer), under samma presskonferens.

"Mini-lockdown"

För att få ner smittspridningen måste alla hjälpa till, säger han.

Det handlar inte om du själv är beredd att ta risken (att bli smittad) eller inte, eftersom du riskerar att smitta andra. Det är så pandemier fungerar, säger Chris Witty.

I Storbritannien är det numera förbjudet att samlas fler än sex personer. Om två familjer med fyra personer vardera möts får de alltså inte stanna och prata med varandra. I så fall vore det ett lagbrott, klargjorde Storbritanniens inrikesminister, Priti Patel, i förra veckan. Därutöver finns förbud i vissa delar av landet, som Birmingham och Sandwell, att umgås mellan olika hushåll.

Frågan är dock om regeringen kan ta till ytterligare restriktioner för att stoppa smittspridningen och i så fall vad, något det finns delade meningar inom regeringen om. En nedstängning liknande den landet genomförde i våras vill man till varje pris undvika. En tydlig ambition är att hålla skolorna öppna, i alla fall. Ett av de förslag som har diskuterats är dock en två veckor lång "mini-nedstängning" för att på så sätt bryta den uppåtgående trenden.

Annons

Annons

Bara ett fåtal immuna

Om vi inte gör tillräckligt kommer smittspridningen att ta fart och för tillfället är det den vägen vi helt klart befinner oss på just nu, och om vi inte ändrar riktning kommer vi att hamna i en mycket problematisk situation, säger Chris Witty.

Enligt de båda experterna finns det inga tecken på att viruset blivit mildare, samtidigt som man tror att bara runt åtta procent av den brittiska befolkningen är immun, vilket innebär att den stora majoriteten fortfarande är sårbar.

Under söndagen registrerades 3 899 nya fall av covid-19 samt 18 dödsfall i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons