A-
A+

Storbritannien värd för ESC – Kiev välkomnar

Storbritannien blir värdland för nästa års Eurovision Song Contest. Arkivbild.
Storbritannien blir värdland för nästa års Eurovision Song Contest. Arkivbild.
EurovisionTT

Nu är det klart. Storbritannien blir värdland för nästa års Eurovision Song Contest, skriver BBC.

Annons

Annons

Årets vinnare var Ukraina med gruppen Kalush Orchestras, men på grund av kriget kan landet inte vara värd för tävlingen, meddelade European Broadcasting Union (EBU) tidigare i sommar.

Storbritannien kom på andra plats med ett bidrag av artisten Sam Ryder och blir nu i stället värdland för ESC. Det är ännu inte bestämt i vilken stad tävlingen kommer att hållas, men både Manchester och Glasgow har uttryckt sitt intresse.

Kiev välkomnar att Storbritannien ska stå värd för nästa Eurovision, "i Ukrainas namn", säger Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko på sociala medier.

"Vi har fått löften om att Storbritannien ska hålla Eurovision med en stor inblandning av ukrainskt innehåll, och med ukrainska presentatörer", skriver kulturministern och konstaterar att beslutet togs efter flera förhandlingsrundor.

Storbritannien har varit värd för ESC åtta gånger tidigare, vilket är mer än något annat land. Fyra av dessa gånger var de värdar i stället för det vinnande landet. Senaste gången ESC hölls i Storbritannien var 1998, då i staden Birmingham. Detta efter att landet vann med ett bidrag från Katrina and the Waves.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.