A-
A+

Storbritanniens prins Philip död

En hyllning till brittiske prins Philip på Piccadilly Circus i London. Prins Philip avled på fredagen, 99 år gammal.
En hyllning till brittiske prins Philip på Piccadilly Circus i London. Prins Philip avled på fredagen, 99 år gammal.
StorbritannienTT

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip har avlidit, enligt Buckingham Palace.

Annons

Annons

Annons

Annons

En liten flicka tittar på alla blommor som lagt utanför Windsor Castle efter budet på fredagen att prins Philip avlidit, 99 år gammal.
En liten flicka tittar på alla blommor som lagt utanför Windsor Castle efter budet på fredagen att prins Philip avlidit, 99 år gammal.

"Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död", skriver brittiska hovet på sin hemsida.

"Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor."

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen", skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Ingen statsbegravning

Man meddelar också att prins Philips stoft kommer att förbli i Windsor Castle fram till begravningen, men exakt vilket datum den äger rum är inte officiellt ännu. Hans begravning blir heller inte en statsbegravning föregången av att prinsens kropp placeras på lit de parade. Enligt hovet blir begravningsarrangemanget i enlighet med traditionen och med prinsens egna önskningar.

Drottning Elizabeth kommer nu att inta en åtta dagar lång sorgeperiod, enligt brittiska medier. Under den tiden kommer hon inte att genomföra några officiella uppdrag eller åta sig några andra plikter.

Efter de åtta dagarna förväntas hela kungafamiljen sörja under ytterligare 30 dagar, under vilken drottningen kommer att genomföra uppdrag från Buckingham Palace men förmodligen inte visa sig offentligt. Alla flaggor i landet bör hissas på halv stång, förutom flaggan som syns ovanför Buckingham Palace och som symboliserar monarkin och därför alltid måste vara i topp.

Storbritannien och dess medborgare förväntas gå in i en sorgeperiod som varar fram till begravningen, antagligen runt tio dagar. Den kungliga högvakten ska under den tiden bära svarta armband kring armen på sina röda uniformer, det kommer även alla brittiska parlamentsledamöter, skriver Daily Express.

Begravningar har just nu under pandemin en maxgräns på 30 personer i Storbritannien och de som närvarar måste iaktta försiktighet och hålla avstånd.

Annons

Annons

Välgörenhet och frispråkighet

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han till BBC.

Kungen: "Stor sorg"

Prins Harry och hans hustru Meghan, som brutit med kungahuset och flyttat till USA, har publicerat ett uttalande på sin hemsida om Harrys farfar:

"Tack för din tjänstgöring, du kommer att bli väldigt saknad."

USA:s president Joe Biden säger att prins Philip var "en sjutusan till karl" och nämner hans tjänstgöring under andra världskriget, hans välgörenhetsarbete och insatser för miljön.

Jag tror att han kommer att bli saknad, särskilt i Storbritannien. 99 år gammal och drog aldrig ned på tempot överhuvudtaget, det beundrar jag verkligen, säger Joe Biden.

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

"Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång", skriver kungen i ett uttalande.

"Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk."

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar prins Philip "en man med stor övertygelse och ett syfte, som motiverades av sin pliktkänsla gentemot andra".

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av många världsledare som sänder sina kondoleanser till den brittiska kungafamiljen.

"Hans vänskap med Tyskland, hans direkta personlighet och hans pliktkänsla kommer aldrig glömmas", säger hon i ett uttalande.

Prins Philip blev 99 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?