A-
A+

Storbritanniens prins Philip död

Storbritanniens prins Philip. Arkivbild.
Storbritanniens prins Philip. Arkivbild.
StorbritannienTT

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip har avlidit, enligt Buckingham Palace.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död", skriver brittiska hovet på sin hemsida.

"Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor."

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen", skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Välgörenhet och frispråkighet

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han till BBC.

Annons

Annons

Kungen: "Stor sorg"

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

"Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång", skriver kungen i ett uttalande.

"Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk."

Prins Philip blev 99 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr