A-
A+

Storebror Fredricson: "Peder kanske får se upp"

Tar upp fajten med brodern Peder? Jens Fredricson gör i helgen comeback i världscupen efter åtta år.
Tar upp fajten med brodern Peder? Jens Fredricson gör i helgen comeback i världscupen efter åtta år.
RidsportTT

Finns det plats för en hoppryttare Fredricson till på högsta internationella nivå?

Fem år äldre Jens tar upp kampen med brorsan Peder. I helgen är han tillbaka i världscupen för första gången på åtta år.

Peder kanske få se upp nu. Jag kanske slår honom en dag, säger Jens och skrattar.

Annons

Annons

TT: Har ridsporten en het rivalitet att se fram emot?

Faktiskt inte. Vi rider mycket ihop, "taktikar" i alla frågor, det har vi alltid gjort. Vi ser det mer som att det finns två chanser att vinna klassen om båda är med.
Vi har mest glädje av varandras framgångar. Peder är lite av en stigfinnare och det är spännande att hänga med på hans resa, säger Jens Fredricson.

Han vet att han har en bra bit kvar för att placeras på samma hylla som Peder, världsetta och OS-guldmedaljör.

Så långt kommen som han är har jag aldrig varit, men jag har aldrig satsat så fullt ut. Jag jobbar halvtid med kvalitets- och utvecklingsansvar på både Flyinge och Strömsholm och tycker det är både roligt och inspirerande.

Tagit sporten långt

Peder har tagit ridsporten otroligt långt sportsligt. Ska du få tag i honom är han förmodligen på gymmet om han inte rider. Sporten har utvecklats, kräver mer och där har Sverige varit med.

De hjälper ständigt varandra, bröderna Fredricson.

Vi tittar lite på utvecklingsfrågor. Nu har jag börjat med markarbete i en dressyrsadel. Då fixade han en likadan och börjar klura på det.
Han plockade bort några kilon på sin hoppsadel och nu har jag också gjort det från min, säger Jens Fredricson.

Backa bandet åtta nio år och den Fredricson det snackades mest om i ridsportkretsar var Jens. Han red i OS i London och bidrog ett år senare till EM-bronset i Herning. Samma sommar red han ärevarv som GP-vinnare inför fullsatta läktare i Falsterbo.

Annons

Annons

Klev tillbaka

Två år senare pensionerades mästerskapshästen Lunatic, då 17. Jens Fredricson tog ett steg tillbaka, tränade unga svenska ryttare, ägnade mer tid åt jobbet på Strömsholm och familjen.

Nu är han tillbaka på elitnivå, men i en annan tid, med en helt annan konkurrens. Toppen och bredden i svensk hoppsport har aldrig varit bättre.

Man kan fundera på hur blev det så här? Jag har varit med förut och då har vi inte kunnat vara däruppe, men nu är vi det.

TT: Vad har du för funderingar?

En är nog att flera ryttare gjort det bra på högsta nivå och ser att det är möjligt och sedan pratar vi mycket med varandra. Jag har ju själv en brorsa på allra högsta nivå. Vi pratar med varandra mer eller mindre dagligen och då får man rätt "input", ett rätt tänk.

TT: Hur seriös är din satsning nu?

Jag gör en satsning fullt ut med den halva tid jag har. Det finns inga begränsningar i den. Jag kommer inte att rida varje helg, men det behövs inte.

Tog chansen i Aachen

Jens Fredricson tog chansen när han fick den nyligen av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, red felfritt i två omgångar på Markan Cosmopolit i nationshoppningen i Aachen där Sverige kom tvåa.

Vi har haft en bra säsong men Aachen var den första femstjärniga tävlingen så det var väldigt kul. Jag är väldigt tacksam för att jag fick åka dit och visa att jag har på en femstjärnig att göra.

TT: Hur långt kan det bära med de hästar du har?

Jag har två väldigt bra hästar på högsta nivå. Två av de kanske bästa hästar jag haft i mitt liv.

TT: Vad hoppas du på i världscuppremiären i Oslo?

Att åka dit och göra ett bra resultat. Det är en del toppryttare som kommer dit, men man ska inte bry sig så mycket om dem utan bara göra sin egen grej.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.