A-
A+

Storsjukhus strömlöst efter åskväder

Norrlands universitetssjukhus i Umeå var utan ström en timme under söndagsmorgonen. Arkivbild
Norrlands universitetssjukhus i Umeå var utan ström en timme under söndagsmorgonen. Arkivbild
VäderTT

Kraftiga skyfall och åska har påverkat flera platser i landet. Norrlands universitetssjukhus i Umeå var utan ström en timme under söndagsmorgonen.

Annons

Annons

Tusentals hushåll i Västerbotten blev strömlösa på grund av nattens kraftiga åskoväder. Även universitetssjukhuset i Umeå drabbades. Först gick den reguljära strömmen, sedan startade inte heller reservkraften, på grund av åskovädret.

För att skydda tekniken vid olika typer av elavbrott kunde inte reservkraften gå i gång, då blir det riktig kortslutning. Därför har vi ytterligare en reserv, en batteribank, säger Björn Sandström, tjänsteman i beredskap på sjukhuset.

Livsuppehållande maskiner, känsliga IT-system och annan kritisk utrustning har en sista nödlösning: batterireserver. Det var den som fick startas upp under söndagsmorgonen mellan klockan sju och åtta.

Det kraftiga åskoväder som drog in in över stora delar av Västerbotten sysselsatte räddningstjänsten större delen av natten. Det uppstod en brand i en villa efter ett blixtnedslag, flera fastigheter vattenskadades och ett stort strömavbrott drabbade flera tusen hushåll, rapporterar Västerbottenskuriren.

Skyfall på flera platser

De kraftiga skyfallen drog över flera delar av landet under lördagseftermiddagen och söndagsnatten. På ett flertal av SMHI:s mätstationer uppmättes regnmängder på mellan 40 och 50 millimeter mellan lördag morgon och söndag morgon.

En av de drabbade platserna är Hällefors utanför Örebro, rapporterar Nerikes Allehanda. En väg har spolats bort, järnvägsspåret har behövts stängas av, flera bränder efter blixtar har släckts och flera källare har översvämmats. Vattenmängderna ska ha sjunkit undan under natten, men det är fortsatta svårigheter att ta sig fram för bil- och tågtrafiken.

Andra områden som drabbades av skyfallen är norra Värmland och södra Dalarna, där regnmängder på över 40 millimeter uppmättes.

Annons

Annons

SMHI varnar i Norrbotten

SMHI varnar även under söndagen för höga vattenflöden i de övre delarna av Lule älv i Norrbotten, i höjd med sjön Langas. Vattnet väntas på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart femte och vart tjugofemte år. De väntade vattennivåerna riskerar orsaka översvämningsproblem.

Anledningen till de höga vattennivåerna i Lule älv är tappning från uppströms liggande magasin, skriver SMHI.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!