A-
A+

Storslaget firande när Doktor Mabuse fyller 100

Skildringen av storskurken Dr Mabuse och hans kriminella nätverk var Fritz Langs genombrott som filmregissör. Pressbild.
Skildringen av storskurken Dr Mabuse och hans kriminella nätverk var Fritz Langs genombrott som filmregissör. Pressbild.
FilmTT

På onsdag är det precis 100 år sedan den hänsynslöse svindlarkaraktären doktor Mabuse gjorde entré på filmduken. I Sverige totalförbjöds Fritz Langs stumfilm, men nu får svenska filmfantaster möjlighet att stifta bekantskap med det kriminella geniet.

Annons

Annons

Ärkebrottslingen doktor Mabuse använder list och sina hypnotiska förmågor för att begå insiderbrott på börsen, driva illegala kasinon och inte minst mörda alla som står i hans väg i 1920-talets Tyskland.

”Dr Mabuse – spelaren” i två delar var Fritz Langs stora genombrott som regissör, och totalt är nu nio Dr Mabuse-filmer, gjorda mellan 1922 och 1964, tillgängliga för strömning hos Draken Film och Triart.

Som en del i jubileet har en "cinekonsert" skapats där filmerna visas med ny specialkomponerad musik som framförs live av en sextett. Bio & bistro Capitol i Stockholm samt Kino i Lund är först ut, men planen är sedan att evenemanget ska turnera i landet.

Med anledning av 100-årsfirandet av den ljusskygge karaktären ges förlagan till filmerna, skriven av Norbert Jaques, ut i svensk översättning för första gången. Dessutom har Torbjörn Elensky skrivit en långessä, "Dr Mabuses ansikte". Båda ges ut av bokförlaget Faethon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.