A-
A+

Storstjärnan kan stängas av på livstid

Phil Mickelson är redo att göra comeback efter sin timeout genom att spela den första Saudi-tävlingen i London. Han riskerar därmed avstängning från PGA-touren. Arkivbild.
Phil Mickelson är redo att göra comeback efter sin timeout genom att spela den första Saudi-tävlingen i London. Han riskerar därmed avstängning från PGA-touren. Arkivbild.
GolfTT

En av golfens största genom tiderna, Phil Mickelson, har ansökt om att spela den första tävlingen i den nya Saudiarabien-finansierade touren.

Nu kan 51-åringen stängas av från både PGA-touren och spel i Ryder Cup på livstid.

Annons

Annons

Phil Mickelson har 45 segrar på PGA-touren, sex majors och en plats i golfens Hall of Fame på meritlistan. När han vann PGA-mästerskapen i fjol blev han dessutom den äldsta spelaren att vinna en major någonsin.

Nu har han siktet inställt på nya utmaningar. Mickelson har anmält sig till LIV Golf Invitational som går av stapeln mellan den 9 och 11 juni på Centurion Club i London.

Det är öppningstävlingen för en ny golftour – uppbackad av den Saudiarabiska staten som lockar med med ett friare schema, enorma prispengar och endast tre dagars tävling utan kvalgräns.

Satsningen har inte setts på med blida ögon från de två dominerande tourerna – amerikanska PGA-tour och tidigare Europatouren DP World Tour.

I fjol sade PGA-tourens ordförande Jay Monahan att spelare som går med i en Saudi-backad golfliga kommer att stängas av omedelbart och riskerar avstängning på livstid.

"Avrättar folk för att de är gay"

Mickelson har tidigare kritiserats hårt för sina uttalanden om den Saudibaserade touren.

Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Kritikstormen fick Mickelson att ta en paus och han har inte spelat sedan sin medverkan i Saudi Invitational den 6 februari, vilket innebar att han missade US Masters.

Det var dock inte enbart Phil Mickelson som agerade innan måndagens deadline. Golflegendaren Greg Norman, 67, som är ansiktet utåt för Saudisatsningen, har tidigare hävdat att flera av världens toppspelare anmält sitt intresse.

Annons

Annons

Svenska stjärnan valde bort nya touren

Runt 70 spelare, varav 15 av dessa är inom topp 100 på världsrankingen, ska ha anmält sig till öppningstävlingen. Enligt The Telegraph är majorvinnarna Sergio Garcia och Louis Oosthuizen bland dessa.

DP-tourens ordförande Keith Pelley hävdar att spelare som väljer Sauditouren riskerar sin Ryder Cup-framtid. Han har hintat om att det kommer bli svårt att väljas som kapten om man representerar LIV Golf.

Daily Telegraph rapporterade tidigare i år att Henrik Stenson fick veta att han inte skulle vara aktuell som kapten för Europas Ryder Cup-lag om han valde spel på Saudi-touren. Stenson, 46, annonserades senare som kapten för nästa års tävling i Rom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.