A-
A+

Stort intäktslyft för nöjesparkerna

Nöjesparken Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
Nöjesparken Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
EkonomiTT

Landets nöjes- och temaparker lyfte omsättningen rejält i år jämfört med 2020. Dock är det en bit kvar till nivåerna före pandemin.

Annons

Annons

Pandemin slog hårt mot landets nöjes- och temaparker. Men i år har det vänt i takt med att restriktioner lättats. Svenska nöjes- och temaparker ökade omsättningen i juli med 399 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Samtidigt är det fortfarande en bit kvar till intäktsnivåerna före pandemin.

"Sommarmånaderna står för 55 procent av nöjes- och temaparkernas årsomsättning. Under juni–juli i år uppgick den till 750 miljoner kronor. Det är såklart en enorm ökning jämfört med 2020, men 31 procent lägre än samma period 2019", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i en kommentar.

Antalet nöjes- och temaparker och anställda i de verksamheterna har minskat jämfört med 2020. Under årets sommarsäsong fanns 145 sådana parker, åtta mindre än förra året.

Sommaren 2019 sysselsatte branschen 5 900 personer. I fjol var det cirka 1 600 personer.

"För 2021 har vi data fram till juni. Antalet sysselsatta var då 50 procent högre än i juni 2020, men 60 procent lägre än 2019", säger Daniel Lennartsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.