A-
A+

Stort lidande när vintern kommer till Ukraina

Det är minusgrader när Iryna Panchenko en oktoberdag försöker laga mat till sitt barnbarn i Kivsjarivka.
Det är minusgrader när Iryna Panchenko en oktoberdag försöker laga mat till sitt barnbarn i Kivsjarivka.
UkrainaTT

Människor saknar redan el, rent vatten och kanske till och med ett hem. Nu kommer kylan och gör livet ännu svårare för ukrainarna.

Överallt ser vi ett oerhört lidande hos befolkningen, säger Achille Després på Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Annons

Annons

I veckan kom vintern. Snön föll, temperaturen kröp under nollstrecket och oron steg.

Många har fått sina hem förstörda av bomberna, hus och lägenheter kan sakna dörrar eller fönster som håller kylan ute. En del hem är helt ödelagda.

Achille Després på Internationella rödakorskommittén (ICRC) och hans team har arbetat i månader för att förbereda inför vintern, som vanligtvis är både lång och sträng.

De samarbetar med lokala myndigheter för att reparera och återbygga bostäder som förstörts i ryska attacker. De delar ut varma filtar och kläder, matpaket och kontanter till de mest nödställda. De ordnar med uppvärmda platser dit människor kan komma och värma sig, ladda mobilen, få lite varmt te och soppa.

Men räcker det?

De som inte lyckades fly

FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att nästan 18 miljoner ukrainare är i akut behov av humanitärt stöd.

De ryska attackerna mot infrastruktur har fått delar av Ukraina att bli utan både vatten och ström. Ukraina stänger därför regelbundet av elen i utvalda regioner för att avlasta det skadade elnätet.

De som är i nöd nu är dessutom de som inte lyckats eller kunnat fly. De som efter redan svåra omständigheter nu går in i vintern, berättar Deprés.

Annons

Annons

"Otroligt utmanande"

Det är de mest sårbara som är kvar. Människor med funktionsnedsättningar, barn, sjuka, skadade och gamla. Folk säger att de är väldigt oroliga inför vintern, de vet inte vad som kommer hända.

Nyligen var han i staden Mykolajiv i södra Ukraina. Staden har inte haft rent vatten på över sex månader.

Det slog mig att det bara var gamla människor som gick fram och tillbaka för att hämta vatten. Otroligt utmanande nu när det är vinter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.