A-
A+

Stort polispådrag ska säkra Malmöforum

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.
Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.
SamhälleTT

En massiv polisinsats planeras när stats- och regeringschefer samlas i Malmö den 13 oktober till ett forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

Annons

Annons

Sverige har ett förhöjt terrorhot sedan flera år tillbaka, konstaterar Malmös biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson. Att konferensen ska handla om just antisemitism är något polisen har i beaktande, uppger han.

Vi vet ju att den frågan väcker känslor hos vissa. Men jag upplever att det finns ett stort stöd för att genomföra den här konferensen, det är en fråga som engagerar många. Det är något vi beaktar, men inget som sticker ut särskilt mot den här typen av möten, säger han vid en pressträff.

Som EU-toppmötet

Poliser från övriga Sverige kommer att bistå och storleksordningen på insatsen kan bli ungefär som den vid EU-toppmötet i Göteborg för fyra år sedan eller påvebesöket i Skåne för fem år sedan, säger han.

Inbjudan har gått ut till stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder och det står redan klart att exempelvis Israels president Isaac Herzog och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez kommer att medverka, liksom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie. Malmöborna får räkna med avspärrningar och påverkan på trafiken.

Annons

Annons

Komma ihåg och agera

Vi är väldigt glada och stolta över att regeringen har valt Malmö som plats för den här konferensen, säger Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Ursprungligen var den tänkt att genomföras redan förra hösten, eftersom det då gått 75 år sedan andra världskrigets slut, men den blev uppskjuten på grund av pandemin.

Man ska komma ihåg och man ska agera i frågor som rör antisemitism och hågkomst, sammanfattar Per-Erik Ebbeståhl konferensens syfte.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!