Stort tillslag mot nätpirater

Tillslaget gjordes av Europol, Eurojust och amerikanska myndigheter. Arkivbild.
Tillslaget gjordes av Europol, Eurojust och amerikanska myndigheter. Arkivbild.
BrottTT

Ett stort tillslag har skett mot ett av världens största nätverk av nätpirater, bland annat i Sverige, meddelar EU:s samarbetsorgan för åklagarmyndigheter Eurojust.

Annons

Annons

Organisationen har tillsammans med Europol och amerikanska myndigheter slagit till mot personer i 18 länder i hela världen, och tagit ner fler än 60 servrar.

Gruppen av nätpirater kallas "Sparks Group" och har enligt Eurojust olagligt distribuerat filmer, tv-serier och liknande på nätet under många år. Servrarna har funnits i många länder, bland annat i Sverige, Danmark och Norge.

I Sverige rörde det sig om 14 husrannsakningar som genomfördes under tisdagen, bekräftar åklagare Johanna Kolga för Dagens Nyheter. Insatserna genomfördes på olika håll i Sverige så som i Umeå, Malmö, Göteborg och Stockholm.

Ingen person greps vid tillslagen i Sverige men en misstänkt person har gripits i Cypern och en annan i USA.

Det började med en pågående utredning i USA som pågått något eller några år. Sedan skickade de en förfrågan om rättslig hjälp till ett antal länder i Europa och till Sydkorea. Vi fick den i somras, där beskrev de nätverket och dess kopplingar till Sverige, säger Johanna Kolga till DN.

Enligt henne var antalet servrar som funnits i Sverige betydligt fler än i de andra europeiska länderna.

"Det här är ett briljant exempel på vad som kan åstadkommas om vi arbetar tillsammans, över gränser och kontinenter. Genom samarbete mellan amerikanska och europeiska myndigheter har vi delat ut ett hårt slag mot nätpiraterna", säger Eurojusts ordförande Ladislav Hamran i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons