A-
A+

Straff för chaufför kapas 100 år

Chauffören dömdes för att ha orsakat olyckan, men får nu ett betydligt mildare straff. Arkivbild.
Chauffören dömdes för att ha orsakat olyckan, men får nu ett betydligt mildare straff. Arkivbild.
USATT-AP

Från 110 års fängelse till tio. En lastbilschaufför som vållat fyra personers död får sitt fängelsestraff rejält sänkt av Colorados guvernör.

Annons

Annons

Guvernören Jared Polis i amerikanska Colorado sänker straffet för lastbilschauffören Rogel Aguilera-Mederos, som för ett par veckor sedan dömdes för att ha vållat fyra personers död i en trafikolycka vid foten av Klippiga bergen 2019. I stället för att sitta i fängelse i 110 år, så får chauffören sitta tio år.

Rogel Aguilera-Mederos vittnade i domstolen om att bromsarna slutade fungera på hans timmerlastbil i en brant nedförsbacke. Hans lastbil körde in i flera fordon som bromsat framför honom, vilket ledde till en kedjekrock där flera fordon sedan slukades av en våldsam brand som uppstod.

Åklagare argumenterade för att han borde ha använt sig en av de avfartsramper som finns längs med sträckan just för att få stopp på fordon vars bromsar slutat fungera.

Domaren dömde honom för att ha orsakat fyra personers död i olyckan, och slog fast att 110 års straff var minimum enligt delstatens lagar.

Varken distriktsåklagare eller någon av de fem miljoner som skrivit på ett upprop för att minska straffet tyckte att strafftiden var rimlig.

Och guvernören skriver i ett brev till Aguilera-Mederos att straffet oproportionerligt och att han hoppas att det kommer att leda till en diskussion om längderna på straffen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.