Straffrabatt lockar till nyrekrytering av unga

Chefsåklagare Lise Tamm säger att de straffrabatter som unga får i Sverige kan locka äldre kriminella att rekrytera unga som får utföra grova brott. Arkivbild.
Chefsåklagare Lise Tamm säger att de straffrabatter som unga får i Sverige kan locka äldre kriminella att rekrytera unga som får utföra grova brott. Arkivbild.
BrottTT

Straffrabatten för unga gärningsmän i Sverige som döms för mycket grova brott som mord är ett problem. Det anser chefsåklagare Lise Tamm vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Att ha enorma straffrabatter för ungdomar när det gäller den typen av brottslighet lockar de äldre kriminella att rekrytera ungdomar. Det är en farlig väg, säger hon.

Annons

Annons

Lise Tamm har följt rättegången om dubbelmordet på två svenska män som sköts till döds i Herlev i Danmark i juni förra året, framför allt eftersom riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet verkställt den rättsliga hjälp som Danmark har begärt i mordutredningen.

Dessutom har riksenheten tidigare arbetat mot de gäng som är involverade i konflikten, som ledde fram till dubbelmordet.

Annat rättssystem

Jag tycker att det är intressant att jämföra hur man hanterar den här brottsligheten i Danmark och i Sverige. De har ju ett annat rättssystem och man kan konstatera att de har färre skjutningar, där lönar det sig inte att rekrytera ungdomar som begår väldigt allvarliga brott, säger Lise Tamm.

I Danmark riskerar de åtalade, även de som bara var 17 år när morden utfördes, att dömas till dubbelt så långa straff om åklagaren kan bevisa att de har kopplingar till gängkonflikter. Om rätten slår fast att de är skyldiga kan de dömas till 20 års fängelse.

Som det är nu i Sverige så skryter kriminella om att man använder sig av ungdomar som får status av att de maximalt får fyra år på ett Sis-hem, där på kort tid tre personer har rymt, säger Lise Tamm.

Annons

Annons

Dömda för mord

De tre som rymt är alla dömda för mord och försök till mord. Två av dem rymde från Råby ungdomshem i Skåne och den tredje fick hjälp att rymma under en bevakad permission vid ett köpcenter i Kungsbacka.

Lise Tamm ser hur unga personer blir rekryterade av äldre kriminella och att de unga i sociala medier skriver att de är beredda att skjuta ihjäl andra och agera kurirer av vapen och knark. När det gäller den typen av allvarlig brottslighet anser hon att det är fel med straffrabatter för unga.

Hon kan inte uttala sig om dödsskjutningarna i Stockholmsområdet den senaste tiden har någon koppling till de gängkonflikter som ledde fram till dubbelmordet i Danmark.

Rättegången ska om planerna håller avslutas den 31 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons