Strid om stridsflyg i alliansfritt Schweiz

Eurofighter-plan, i det här fallet tillhörande Tyskland. Arkivbild.
Eurofighter-plan, i det här fallet tillhörande Tyskland. Arkivbild.
SchweizTT-Reuters

Mer än 200 år har gått sedan det alliansfria Schweiz sist utkämpade ett krig mot ett annat land. Nu har en politisk strid om stridsflygplan brutit ut i landet, då schweizarna till helgen ska folkomrösta om att förnya flygvapnets flotta.

Annons

Annons

Regeringen i Bern har budgeterat sex miljarder schweizerfranc, omkring 58 miljarder kronor, för att köpa toppmoderna stridsflyg. Huruvida det blir Eurofighter från Airbus, Rafale från franska Dassault, eller de amerikanska alternativen F/A-18 Super Hornet från Boeing respektive F35-A Lightning II från Lockheed Martin skulle vara upp till regeringen att bestämma, om folket ger klartecken.

Många ser dock planerna som pengar i sjön, däribland Priska Seiler Graf, parlamentsledamot för Socialdemokraterna (SP).

Vi behöver nya flygplan, inte tu tal om saken, men det skulle räcka med lättare, enklare plan. En Fiat vore bättre än en Maserati, säger hon.
Vad har vi för fiender? Vem skulle angripa ett litet, neutralt land omgivet av Nato? Det är helt absurt, fortsätter hon.

Thomas Hurter från högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP), en tidigare stridspilot, kontrar att Schweiz måste ta ansvar för sitt eget försvar i stället för att förlita sig på andra.

Vi vet inte vad som händer de kommande 50 åren. Brandkåren måste vara redo när huset börjar brinna, sedan är det för sent.

För sju år sedan röstade schweiziska folket nej till att köpa svenska Gripen. Opinionsmätningar inför söndagens omröstning tyder dock på att regeringen den här gången kan få grönt ljus för sina planer.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons