-
+

Strömstad inför lokala coronarestriktioner

'Så långt har vi inte hittat något i de stickprov vi gjort i Strömstad', säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Region Västra Götaland, om den brittiska virusmutationen. Arkivbild.
"Så långt har vi inte hittat något i de stickprov vi gjort i Strömstad", säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Region Västra Götaland, om den brittiska virusmutationen. Arkivbild.
CoronaTT

Strömstads kommun inför lokala restriktioner redan från tisdagen sedan coronasmittan skenat dramatiskt. Men troligen handlar det inte om den brittiska virusmutationen.

Annons

Annons

'Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen', säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland på kommunens hemsida. Arkivbild.
"Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen", säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland på kommunens hemsida. Arkivbild.

Medan antalet konstaterade fall av coronasmitta sjunker i Västra Götalands-regionen i stort går Strömstad i motsatt riktning. Kommunen hade under vecka tre klart flest fall sett till folkmängden av samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Och under vecka fyra har antalet nyregistrerade fall i kommunen nästan fördubblats.

Många befarar att den brittiska virusmutationen som konstaterats bland annat i Halden på andra sidan gräsen skulle fått fäste trots att Sveriges stängde gränsen mot Norge för en vecka sedan. Men biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall tror inte att så är fallet.

Hittar inget

Vi har gjort stickprov där en del av proverna analyserats på två olika laborationer. Man har med hjälp av så kallad mutations-PCR-screening tittat på ett antal känsliga punkter som med stor sannolikhet talar för att de är den brittiska mutanten och vi har inte hittat någon av de stammarna.
Det säger inte hela sanningen, men så långt har vi inte hittat något i de stickprov vi gjort i Strömstad, säger Leif Dotevall.

Han tror i stället man ska leta efter andra förklaringar till utbrottet.

En förklaring är att Strömstad har legat väldigt lågt under den olycksaliga pandemihistorien. De har nästan haft lägst siffror hela tiden. När det väl slår till är det inte många som har ett skydd i befolkningen.

Annons

Annons

"Alla måste hjälpa"

För att komma tillrätta med utbrottet inför nu kommunen lokala restriktioner. Bland annat övergår högstadiet till distansundervisning, kultur- och fritidslokaler liksom idrottsanläggningar stängs, kommunen ansöker om tillstånd att införa besöksförbud vid boenden för äldre och flera kommunala verksamheter stängs ner.

"Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen", säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland på kommunens hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss