A-
A+

Studie: Barn klarar oftast hyperinflammation bra

I kölvattnet av covid-19 kan barn drabbas av en mycket svår inflammation. Tack vare sjukhusvård klarar sig de allra flesta.
I kölvattnet av covid-19 kan barn drabbas av en mycket svår inflammation. Tack vare sjukhusvård klarar sig de allra flesta.
CoronavirusetTT

De allra flesta barn får inga bestående men efter att ha drabbats av hyperinflammation i kölvattnet av en covidinfektion. Barnen blir svårt sjuka, men om de får sjukhusvård överlever de allra flesta.

Annons

Annons

Annons

Annons

I Sverige har fler än 200 barn drabbats av en mycket ovanlig, men stark, inflammatorisk reaktion till följd av covid-19. Tillståndet är allvarligt, men tack vare snabba sjukvårdsinsatser har hittills alla barn överlevt.

Men om, och i så fall hur, barnen drabbas på längre sikt har varit en mer öppen fråga.

I tidskriften The Lancet Child & Adolescent Health redovisar nu brittiska forskare en uppföljande studie av 46 barn som alla hade drabbats av så kallad hyperinflammation i kölvattnet av covid-19. Tillståndet kallas för multisystemiskt inflammatoriskt syndrom hos barn, vilket brukar förkortas MIS-C eller PIMS.

Tio år gamla

Barnen i den aktuella studien hade alla behandlats på Great Ormond Street Hospital i Storbritannien och var i genomsnitt tio år gamla.

Barnen var svårt sjuka, men drabbades lite olika av sjukdomen. 45 av barnen hade symtom från mag-tarmkanalen, 24 hade neurologiska symtom, medan 15 barn fick problem med hjärtat.

Inget av barnen dog och sex månader efter utskrivning var alla barn utom ett tillbaka i skolan. De huvudsakliga symtomen var borta, även om "mindre abnormaliteter" upptäcktes hos 18 barn i samband med den neurologiska undersökning som gjordes sex månader senare. Det kunde exempelvis vara mindre svårigheter att gå. Inget av fynden antogs dock leda till framtida funktionshinder. Muskelsvaghet märktes också hos vissa barn.

Annons

Annons

Humörsvängningar

Nivåerna av trötthet och muskelsvaghet som vi upptäckte vid uppföljningen är oroande och kräver noggrann övervakning, säger en av forskarna bakom studien, Karyn Moshal, till tidskriften.

Därutöver drabbades vissa barn även av mentala problem, som humörsvängningar. Exempelvis rapporterade sju föräldrar att deras barn hade känslomässiga svårigheter, medan åtta barn själva rapporterade samma sak.

Det fanns ingen kontrollgrupp (i studien), så vi vet inte om denna påverkan är orsakad av PIMS, men vi vet att den mentala hälsan ofta påverkas av att gå igenom en svår sjukdomsperiod, säger Karyn Moshal.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss