A-
A+

Studie: Risken för plötslig spädbarnsdöd syns i blodet

Forskare tror att brist på ett enzym kan få spädbarn att sluta andas. Arkivbild.
Forskare tror att brist på ett enzym kan få spädbarn att sluta andas. Arkivbild.
MedicinTT

Forskare har hittat en särskild markör i blodet hos barn som dött i plötslig spädbarnsdöd. Med ett enkelt blodprov hoppas man snart kunna förutsäga vilka barn som riskerar att drabbas.

Annons

Annons

Forskare i Australien tror sig ha hittat en markör som visar vilka barn som riskerar att dö i plötslig spädbarnsdöd. Enligt en ny studie publicerad i The Lancet, verkar de barn som avlider ha en brist på ett enzym, butyrylkolinesteras, BChE. Genom att mäta halten av ämnet hos nyfödda hoppas man kunna identifiera barn i riskzonen.

När forskarna vid Children’s Hospital at Westmead i Australien analyserade 722 blodprover från nyfödda såg de att de barn som dog i plötslig spädbarnsdöd hade lägre halter av BChE, jämfört med både barn som var friska och barn som dog av andra anledningar.

Teorin är att spädbarn som har en brist på enzymet inte vaknar upp vid andningsuppehåll utan dör i stället. I vanliga fall vaknar barnet av att syrehalten sjunker och börjar då andas igen.

"Vi har länge misstänkt att det här, men fram tills nu har vi inte förstått vad som gör att de här barnen inte vaknar upp igen. Nu när vi vet att BChE är inblandat kan plötslig spädbarnsdödlighet snart vara historia", säger Carmel Harrington, en av läkarna bakom studien i ett pressmeddelande.

De nya rönen kan förhoppningsvis leda till att man kan identifiera de barn som riskerar att dö i plötslig spädbarnsdödlighet med ett blodprov där man mäter halten av BChE. Inom fem år hoppas man ha ett sådant test klart, skriver forskarna i pressmeddelandet.

Man betonar dock att det krävs mer forskning innan man kan fastslå sambandet mellan BChE-brist och plötslig spädbarnsdöd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.