A-
A+

Studie: Vaccinplåster kan ersätta nålar

Forskare hoppas att man ska kunna ge vaccin genom ett plåster i framtiden. Arkivbild.
Forskare hoppas att man ska kunna ge vaccin genom ett plåster i framtiden. Arkivbild.
ForskningTT-AFP

Spruträdda kan snart få det betydligt lättare att ta vaccin.

Inom en snar framtid kan den traditionella metoden med nålar ersättas med ett plåster som slussar ner vaccinet genom huden, tror forskare.

Annons

Annons

Sedan pandemins start har forskare världen över försökt ta fram olika metoder att så effektivt som möjligt ge vaccin mot covid-19.

Nu har forskare vid University of Queensland i Australien tillsammans med amerikanska kollegor tagit fram ett plåster som smärtfritt slussar ner vaccinet, och även andra mediciner, genom huden.

Tekniken skulle göra det betydligt enklare för barn och spruträdda att snabbt få livsviktig medicin och enligt studien, som gjorts på möss och publicerats i den medicinska tidskriften Science Advances, kan metoden till och med öka vaccinets effektivitet.

Det krävs inte heller kylförvaring, vilket ytterligare skulle underlätta distributionen.

Mikroskopiska nålar

Plåstren, som är en kvadratcentimeter stora, innehåller mer än 5 000 mikroskopiskt små nålar – så små att de varken syns eller känns. Nålarna täcks med vaccin och plåstret sätts på plats med en applikator som ser ut som en ishockeypuck.

Det känns som om någon snärtar till dig på huden, säger David Muller, virolog vid universitet och medförfattare till studien, till AFP.

De möss som fick plåster producerade en högre nivå av antikroppar, även i lungorna, efter två doser jämfört med de möss som fick vanliga injektioner.

Forskarna upptäckte också att de möss som fick en dos plåster som innehöll ytterligare en substans som ökar immunförsvaret, inte blev sjuka alls.

En orsak till att plåstret kan vara mer effektivt än en spruta är att vaccin normalt sett injiceras i muskler men att muskelvävnad inte innehåller särskilt många immunceller, enligt forskarna. Vaccinplåstret däremot orsakar en minimal lokal vävnadsdöd vilket man menar får kroppens immunsystem att agera och jobba effektivare.

Annons

Annons

Försök startas nästa år

Plåstret uppges klara relativt höga temperaturer och kräver ingen medicinskt utbildad personal, vilket skulle göra det enklare att distribuera i bland annat utvecklingsländer.

Teknologin har varit under utveckling sedan 2007 vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA.

Den nya studien är gjord av det australiensiska företaget Vaxxas och försök på människor planeras att starta i april nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.