A-
A+

Stundande jultider hjälper inte dyster handel

Framtidstron inom svensk handel är på den lägsta nivån sedan pandemins allra tyngsta månader. Arkivbild.
Framtidstron inom svensk handel är på den lägsta nivån sedan pandemins allra tyngsta månader. Arkivbild.
EkonomiTT

Inte ens julen kan vända trenden inom den svenska handeln. Framtidstron är nu på den lägsta nivån sedan pandemins allra tyngsta månader, visar Handelsbarometern för december.

Annons

Annons

Det är nionde månaden i rad som detalj-, parti och e-handeln befinner sig under det neutrala värdet 100. Överallt ser man dystert på de kommande tre månaderna.

Enligt Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, är framtidsutsikterna idag på samma nivåer som under våren 2020, när pandemin spred sig som en löpeld.

"Handeln är en bransch mitt i stormens öga", säger Sofia Larsen i ett pressmeddelande.

Reaveckan kring Black Friday fick e-handeln att tillfälligt studsa uppåt 3,6 enheter, och landa i ett indikatorvärde på 85,4. Glädjen var dock kortvarig. Framtidsindikatorn inom e-handeln ligger nästan 30 enheter lägre jämfört med samma period i fjol.

Svensk Handel passar även på att skicka en känga till regeringen som ännu inte presenterat någon kompensation för de höjda elpriserna till företag.

"Det är en brinnande fråga för många av våra medlemmar i elprisområde 3 och 4, och som kan vara skillnaden mellan om man kan fortsätta driva sitt handelsföretag eller måste bomma igen", säger Sofia Larsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.