A-
A+

Succé i VM-debuten – klar för final i Globen

Josefin Taljegård i sitt kortprogram i VM.
Josefin Taljegård i sitt kortprogram i VM.
KonståkningTT

Det gjorde inget att publiken saknades i Globen. Debutanten Josefin Taljegård lyckades ändå sätta personligt rekord i kortprogrammet och ta sig till final i konståknings-VM.

Jag är så glad att jag får åka ett till program och jag gillar långa programmet ännu mer, säger hon.

Annons

Annons

Det är sex år sedan senast som en svenska fick åka det fria programmet i VM, då var det Joshi Helgesson som kom på 14:e plats.

Nu var det VM-debutanten Taljegård som ordnade finalplatsen.

Det var inget som jag hade räknat med, det är ett svårt startfält. Men jag hade hoppats på det, säger hon.

Taljegård åkte ett felfritt kortprogram till musik från filmen "Moulin Rouge". Hon satte sitt svåraste hopp, en trippel flip och kombinationshoppet med en trippel toe loop och en dubbel toe loop.

Jag hade extremt roligt på isen och det var en sån känsla… det är få tävlingar som jag totalt gått in i programmet som i dag, det var över så snabbt, säger hon.

"Väldigt rent och snyggt"

25-åringens tidigare personbästa var 56,19 som hon satte i höstas. Nu fick hon 61,58 poäng.

Jag gjorde allt med väldigt bra kvalité så även om jag hade en lite lägre svårighetsgrad än vissa andra som åkte efter mig så fick jag bra med plus och gjorde allting väldigt rent och snyggt. Jag tror domarna uppskattar det när de ser att det flyter på.

Trots att det inte fanns någon publik i Globen kände Taljegård stödet från de funktionärer och ledare som fanns på läktarna.

Att det var några funktionärer där gjorde väldigt stor skillnad, det var en så bra känsla, säger hon som annars vill ha publik att söka ögonkontakt med.

Annons

Annons

Ska underhålla och njuta

Taljegård slutade på 15:e plats i kortprogrammet. Några större förväntningar har hon inte inför det långa programmet på fredag kväll.

Jag går bara dit och underhåller och njuter, det som jag gjorde idag då jag lyckades. Jag ska satsa på samma där, kvalité och att bara köra.

Hon berättar att det långa programmet är nytt för säsongen och att hon åker till musik från filmen Jokern.

Det är mystiskt och dramatiskt och jag får spela ut. Jag har en så go känsla för programmet, det har gått bra i alla tävlingar med det programmet, säger hon.

Fjolårets EM-silvermedaljör, den 16-åriga ryskan Anna Sjtjerbakova leder tävlingen efter att ha fått 81,00 poäng i det korta programmet – personbästa för henne. Världsettan Rika Kihira, Japan, är tvåa efter att ha fått 79,08 poäng.

Den 24-åriga ryskan Elizaveta Tuktamysjeva har inte varit med i något internationellt mästerskap sedan 2015 då hon vann både EM och VM. Nu är hon tillbaka med besked och ligger trea inför det fria programmet efter 78,86 i det korta programmet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!