A-
A+

Sun Yang har fått nytt hopp om OS

Sun Yang. Arkivbild.
Sun Yang. Arkivbild.
SimningTT-AFP

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang, som i fjol dömdes till en åtta års avstängning som senare hävdes, har fått nytt hopp om att delta i OS.

Detta efter att det kinesiska simförbundet meddelat att regerande världsmästare ska ha rätt att tävla i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet kommer samtidigt som Sun Yang förbereder sig för en ny omgång i Idrottens skiljedomstol Cas. Den flerfaldige OS- och guldmedaljören fick sin dopningsavstängning från Cas i februari förra året – en dom han överklagade. Och i december hävdes den åttaåriga avstängningen efter att en schweizisk domstol ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Ärendet ska nu tas upp på nytt den 24–28 maj, bara två månader före OS, med en helt ny Cas-panel.

Yang tog VM-guld på 200 och 400 meter fritt senast i Sydkorea och skulle därmed vara berättigad att delta i OS utifrån det kinesiska förbundets krav.

Grunden till den tidigare åttaåriga avstängningen är att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov.

Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr