A-
A+

Sunak i Kiev: Vi är med er hela vägen

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
UkrainaTT-AFP

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak reste under lördagen till Kiev och försäkrade president Volodymyr Zelenskyj om fortsatt stöd till Ukraina.

"Vi är med er hela vägen", skriver Sunak på Twitter.

Annons

Annons

Chersonbor vid en samlingsplats för utdelning av bistånd i fredags.
Chersonbor vid en samlingsplats för utdelning av bistånd i fredags.
Ukrainare laddar sina telefoner på torget i Cherson. Minst tio miljoner abonnenter blev strömlösa efter ryska attacker på torsdagen.
Ukrainare laddar sina telefoner på torget i Cherson. Minst tio miljoner abonnenter blev strömlösa efter ryska attacker på torsdagen.

Sedan den ryska storinvasionen inleddes den 24 februari har Storbritannien bytt premiärminister två gånger. Boris Johnson och Liz Truss har båda avgått och senast in är Rishi Sunak.

Under lördagen gjorde han sin första resa till Kiev.

Downing Street skriver i ett uttalande att Sunak åkte till Kiev för att försäkra Zelenskyj om fortsatt stöd.

Jag är här för att säga att Storbritannien kommer att stå vid er sida... till dess Ukraina har vunnit den fred och säkerhet som landet behöver och förtjänar, säger Sunak på en presskonferens enligt AFP.

Sunak offentliggjorde samtidigt ett nytt militärt stödpaket till Ukraina, till ett värde av motsvarande 630 miljoner kronor. Paketet ska bland annat innehålla luftvärn och teknik för att stävja ryska attacker med iransktillverkade drönare.

Zelenskyj lyfter fram Storbritannien som Ukrainas främste allierade och säger att britterna vet vad det innebär att kämpa för sin frihet.

"Med vänner som er vid vår sida är vi säkra i att vi kommer att segra", skriver Zelenskyj på Twitter.

Försvinnanden i Cherson

I det nyligen befriade Cherson i södra Ukraina har hundratals ofrivilliga försvinnanden dokumenterats av The Conflict Observatory, en forskargrupp vid Yale University som utreder krigsbrott.

Gruppen har dokumenterat 226 utomrättsliga frihetsberövanden och framtvingade försvinnanden i staden. Runt en fjärdedel av dem uppges ha utsatts för tortyr och fyra personer ska ha dött i ryskt förvar.

De flesta försvinnanden ska ha utförts av rysk militär eller säkerhetsagenter inom FSB, som sägs ha intagit Cherson utrustade med en lista på namn på invånare som "kunde tänkas motsätta sig" de ryska styrkornas närvaro. Däribland fanns män i vapenför ålder, journalister, lärare och poliser.

Annons

Annons

Hälften saknas fortsatt

Hälften verkar ännu inte ha släppts, enligt rapporten som även dokumenterat en rad fall av omänsklig, förnedrande behandling och sexuellt våld.

De intensifierade ryska attackerna mot Ukrainas energiförsörjning skapar samtidigt en allt svårare situation i takt med vinterns ankomst. Efter torsdagens omfattande anfall lämnades miljoner abonnenter strömlösa. Sent i fredags kom rapporter från energiindustrins företrädare i Ukraina om att strömtillförseln var återställd i så gott som hela landet och att endast ett hundratal abonnenter var utan el.

Omkring 300 abonnenter saknar fortfarande ström men de bor alla nära fronten, sade Oleksandr Chartjenko som är chef för energiindustrins forskningscenter i Ukraina på fredagen.

Zelenskyj ger annan bild

Chartjenko sade också att situationen förbättras timme för timme och att även kärnkraftverket i Chmelnytskyj snart ska vara helt uppkopplat.

Men president Volodymyr Zelenskyj gav en annan bild när han höll sitt sedvanliga kvällstal på fredagen, rapporterar CNN.

Enligt Zelenskyj är det fortsatta problem att få fram ström till Kiev- och Odessaregionerna, samt till Vinnytsiaregionen och Ternopil.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.