A-
A+

Sunak samlar närmaste kretsen i sin regering

Rishi Sunak höll ett kort tal efter utnämningen.
Rishi Sunak höll ett kort tal efter utnämningen.
StorbritannienTT

Jag förstår att jag måste återvinna förtroendet.

Rishi Sunak vet att han har ett tufft jobb framför sig efter att ha utnämnts till den tredje brittiske premiärministern inom två månader.

Därför var det inte överraskande att han valde en lång rad allierade som nya ministrar.

Annons

Annons

Kung Charles III välkomnar Rishi Sunak.
Kung Charles III välkomnar Rishi Sunak.
Rishi Sunak går förbi katten Larry, en av få boende som har fått stanna kvar på Downing Street under de senaste årens omvälvningar.
Rishi Sunak går förbi katten Larry, en av få boende som har fått stanna kvar på Downing Street under de senaste årens omvälvningar.

Kung Charles III tog emot Liz Truss avskedsbesked och gav snart därefter Rishi Sunak uppdraget att bilda ny regering. Den nye premiärministern tackade som sig bör sina företrädare Truss och Boris Johnson innan han lovade att fokusera på ekonomin.

Det innebär att det kommer tuffa beslut, sade han men lovade också att han med sitt arbete kommer att ena landet och göra allt för att förtjäna det förtroende han ser sig ha.
Jag står här, redo att leda vårt land in i framtiden, sade Sunak i sitt korta tal framför residenset på Downing Street innan han gick in för att finslipa sina ministerutnämningar.

Några timmar senare hade en lång rad av Liz Truss ministrar lämnat in sina avgångsbrev och sakta, via utskick på sociala medier, ersatts av Sunaks förtrogna – mycket i linje med den senaste tidens maktkamp inom partiet.

Finansministern kvar

Till exempel får den tidigare Walesministern Simon Hart den viktiga posten som inpiskare. Han avgick i juli i protest mot Johnson och ställde sig bara dagar senare helhjärtat bakom Sunak som ny ledare. Det gjorde även Dominic Raab, som blir justitieminister och vice premiärminister – två poster han hade under Boris Johnson innan Truss sparkade honom.

De tyngsta posterna förblev dock oförändrade. Utrikesminister James Cleverly får förnyat förtroende och Jeremy Hunt, som tillträdde som finansminister för bara elva dagar sedan, sitter som väntat kvar på sin post. Hunt stod tydligt bakom Sunak i partiledarvalet i somras.

Annons

Annons

Braverman förvånade

Suella Braverman, som förra veckan avgick som inrikesminister, är tillbaka på samma stol. Under de få dagar hon inte var minister hölls den posten av Grant Shapps, ännu en högljudd Sunak-anhängare. Han blir nu näringslivsminister.

Utnämnandet av Braverman fick dock bedömare att höja på ögonbrynen. Hon lämnade officiellt den förra regeringen efter att ha brutit mot säkerhetsreglerna när hon använt sin privata mejladress i regeringsfrågor. Att hennes tid i politiska kylan blev sex dagar kort rimmar illa med Sunaks ord tidigare under dagen om att "regeringen kommer att ha integritet, professionalism och ansvarskänsla", konstaterar belackarna.

Bland andra namn i regeringen märks Michael Gove, bostads- och kommunminister under Boris Johnson, som återvänder i den rollen, och Ben Wallace, som fortsätter som försvarsminister.

Biden hyllade

Alla ministrar har dock inte stått enade bakom Sunak. Nordirlandminister Chris Heaton-Harris behåller sin post efter att så sent som i söndags ha ställt sig bakom Johnson som ny ledare. Och Penny Mordaunt, som in i det längsta försökte bli ny partiledare, får fortsätta som majoritetsledare i underhuset.

Världsledarna har stått i kö för att gratulera Rishi Sunak till utnämningen, bland dem Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz till Joe Biden. USA:s president kommenterade att skiftet är speciellt, eftersom Sunak är av indisk härkomst och blir landets förste icke-vita premiärminister.

Det är rätt häpnadsväckande, en banbrytande milstolpe som spelar roll, sade Biden under ett Vita huset-evenemang för den indiska högtiden diwali.

Allra först att gratulera var dock Indiens premiärminister Narendra Modi.

"Jag ser fram emot ett nära samarbete och skickar speciella diwali-hälsningar", skriver han i ett uttalande och hoppas att historiska band kan skapa ett modernt partnerskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.